CD: Midlake - Antiphon

Toen zanger Tim Smith vorig jaar bekendmaakte dat hij de band Midlake ging verlaten, leek het er een tijd op dat we niks meer van de groep uit Denton, Texas zouden horen. Tim ging verder met zijn nieuwe band Harp en in Midlake werd het stokje overgenomen door gitarist Eric Pulido, die we op de vorige albums ook al regelmatig de tweede stem hoorden verzorgen. Drie jaar na het album The Courage of Others keert Midlake ijzersterk terug met het verrassende vierde album Antiphon.

Midlake - Antiphon

Midlake begon veertien jaar geleden als een hobbyproject van een zestal jonge jazzmuzikanten die zich muzikaal lieten inspireren door artiesten zoals Herbie Hancock, Jethro Tull, Radiohead en Grandaddy, artiesten die niet schromen om te experimenteren maar die tegelijkertijd toch ook zeer toegankelijke muziek weten te produceren. Mensen die de band al kennen sinds het verschijnen van hun debuutalbum Bamnan and Slivercork of het door velen verguisde The Trials of Van Occupanther zullen bij deze nieuwe Midlake plaat misschien wel eventjes moeten wennen aan de nieuwe koers die de band is gaan varen.

Antiphon werd geproduceerd door Tony Hoffen, die we ook kennen van zijn voortreffelijke werk voor onder meer The Thrills, The Kooks, Air, Belle and Sebastian en vele andere artiesten. Een man met veel ervaring wat betreft popmuziek met een scherp randje. Waar veel andere groepen uitelkaar zouden vallen na het vertrekken van hun frontman werd de band tussen de overige bandleden eigenlijk alleen maar sterker na het afscheid van Smith. De overgebleven bandleden van Midlake gingen echter niet verder met Seven Long Suns, een album waar men al zo'n twee jaar had gewerkt, maar verkozen om geheel van niks opnieuw te beginnen. In amper zes maanden tijd resulteerde dat in de tien wonderschone liedjes op Antiphon.

Midlake - Antiphon back

Op dit nieuwe album van Midlake horen we ook duidelijk invloeden van bands zoals Pink Floyd en Genesis, niet geheel toevallig ook een tweetal bands, die na het vertrek van hun charismatische zanger toch succesvol wisten te blijven. Ook Midlake weet met Antiphon een fraaie doorstart te maken met misschien wel één van hun sterkste albums tot op heden. Het zou me niks verbazen als dit album in menig eindejaarslijstje terug te vinden zal zijn.