Captain Phillips

Een jaar is niet compleet zonder een film met Tom Hanks. Een van 's werelds bekendste acteurs, die zijn sporen al ruim verdiend heeft met glansrollen in Forrest Gump, Cast Away en Saving Private Ryan, schenkt ons dit jaar twee films met hoge verwachtingen. Vanaf half december kunnen we Hanks zien in de rol van Walt Disney in Saving Mr. Banks, maar eerst is het tijd voor Captain Phillips, waarin hij nog eens laat zien waarom hij tot de top van de acteurswereld behoort.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van kapitein Richard Phillips (Hanks), wiens vrachtschip Maersk Alabama gekaapt werd door Somalische piraten. Om zijn bemanning te beschermen, besluit hij zichzelf op te werpen als gijzelaar. Maar wanneer de situatie uit de hand begint te lopen en de piraten alleen maar geld - veel geld - willen zien, lijkt het voor beide partijen niet goed af te lopen.

Het verfilmen van een heftige gebeurtenis is niet bepaald nieuw voor regisseur Paul Greengrass, die naast The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum ook het indrukwekkende United 93 maakte: een film over het kapen van 'Flight 93' tijdens de aanslagen op Amerika op 11 september 2001. Bij Captain Phillips gebruikt Greengrass dezelfde tactiek: dicht op de huid filmen, dynamische cameravoering en de 'slechteriken' uitdiepen. De Somalische piraten zijn niet zomaar inwisselbare personages, maar je leert ze vanaf het begin kennen. Doordat je hun beweegredenen weet, worden ze angstaanjagender, maar ook sympathieker.

Ook de manier van filmen onderscheidt Greengrass van vele andere regisseurs. Om het leven op zee echt goed na te bootsen, werd 75 procent daadwerkelijk opgenomen op zee in plaats van in een studio. Dat zorgde ervoor dat Captain Phillips - naast een productionele breinbreker - ook een geloofwaardige film is. Door Tom Hanks en de acteurs die de piraten spelen pas tijdens het veroveren van het schip te laten ontmoeten, wordt een natuurlijke situatie gecreerd die vrijwel niet geacteerd kan worden. De angst op Hanks' gezicht is echt.

Ondanks dat de speelduur ruim twee uur bedraagt, verzwakt de spanning vanaf de kaping geen moment. Door de vrijwel continue soundtrack en het sterke verloop is er geen seconde waarop je niet op het puntje van de bioscoopstoel zit. 

Het is fijn om Tom Hanks weer op het groot doek te zien en hij levert in Captain Phillips zeker een van zijn beste rollen tot nu toe. Het moet raar lopen als hij hier niet minstens een nominatie voor een Oscar mee verdient. Paul Greengrass heeft een uitstekende film gemaakt waarbij een sterk plot en de voortdurende spanning perfect gecombineerd worden. De laatste vijf minuten zullen je zeker niet onberoerd raken en laten je met een brok in je keel achter.