CD: BlackboxRed - The Gunner and the Ghost

Nadat we in 2011 al via de Battle the Sparrows EP op Dying Giraffe Records kennis hadden kunnen maken met het unieke geluid van de band BlackboxRed is er nu dan eindelijk een volledig album van het Friese duo. Waar BlackboxRed op hun EP nogal deed denken aan een band zoals Blood Red Shoes, heeft de groep op The Gunner and the Ghost een volwassener en ook zeker veel eigenzinniger geluid gekregen.

BlackboxRed 1

Gitariste en zangeres Eva van Netten en drummer Stefan Woudstra zijn geen nieuwkomers meer in de Nederlandse muziekscene. De twee muzikanten speelden beiden al vanaf 2004 in het trio Eagle Eye Eleven en gingen, nadat ze er met die band een punt achter hadden gezet, verder onder de naam BlackboxRed. BlackboxRed stond in 2010 al op het Lowlands festival en was daarna onder meer bij De Grote Prijs van Nederland, Eurosonic en de Popronde te zien.

In maart van dit jaar reisden Eva van Netten en Stefan Woudstra naar Bival, in het noorden van Frankrijk, om daar in een tot studio verbouwd zeventiende-eeuws landhuis een dertiental tracks op te nemen. Het resultaat, The Gunner and the Ghost, is een behoorlijk gevarieerd en avontuurlijk album geworden. Al vanaf de eerste tonen van het instrumentale 'Victim 1' horen we stevige sound die meer dan eens aan de wat experimentelere new wave van de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw doet terugdenken. Met tracks als 'Stripper', 'Stranger', 'Frances' en 'Louisiana' doet de muziek van BlackboxRed wel wat denken aan een combinatie van het vroegere werk van Siouxie and the Banshees en van die zweverige artiesten op het 4AD-label.

BlackboxRed 2

Voor de productie van The Gunner and the Ghost werd weer samengewerkt met producer Chris Hamilton van Eek! Recordings. Hamilton had ook al bij de Battle the Sparrows-EP achter de knoppen gezeten en de samenwerking met de Britse producer beviel kennelijk best. The Gunner and the Ghost mag dan vernieuwend zijn, het is wel het typische geluid dat we van BlackboxRed kennen; rauw, experimenteel en vol met onverwachte wendingen en scherpe randjes. Zo kan een liedje heel rustig beginnen ('The Wild') om uiteindelijk toch in een beukend stuk gitaargeweld te eindigen. Ben je een liefhebbers van bands zoals Blood Red Shoes, The Dead Weather, Crystal Castles en The Joy Formidable, dan mag dit fraaie debuutalbum van BlackboxRed zeker niet in je verzameling ontbreken.