Gravity

Niet zelden is een film over astronauten die in de ruimte een 'probleem' ondervinden er eentje met een groot fantasygehalte. Ruimteschepen schieten voorbij, actie is alom vertegenwoordigd en diverse spannende momenten worden ruim aangekleed met passende muziek. In Gravity is dat behoorlijk anders.

Hoewel de film precies het eerder genoemde is, zijn de astronauten geen ruimtecowboys, is het probleem er niet eentje van intergalactische proporties en eigenlijk ontbreekt het volledig aan actie. In Gravity zit de meerwaarde heel dicht tegen de persoon aan en heel ver van het avontuur af.

Gravity: Sandra Bullock

De personen in het avontuur zijn Dr. Ryan Stone en Matt Kowalski, gespeeld door Sandra Bullock en George Clooney. Het team, dat naast Stone en Kowalski nog enkele leden kent, is bezig met een routinecontrole buiten de Space Shuttle wanneer het noodlot toeslaat. Stone en Kowalski raken los van de shuttle en drijven stuurloos en alleen rond in de ruimte, net buiten de Aarde. Niets spectaculairs, maar regisseur Alfonso Cuarón, die het verhaal schreef met zijn zoon Jonás, weet al snel duidelijk te maken dat spektakel ook niet zijn insteek is.

Het eerste shot in de film, waarin de astronauten bezig zijn met hun werkzaamheden en het incident zich voordoet, duurt onafgebroken ruim een kwartier. In dit kwartier schuift, zwaait en draait Cuarón om de personages heen, langs ruimtegereedschap, in en uit de helmen van de astronauten, richting de Aarde en terug naar de shuttle. Het geeft een gevoel van rust, een sfeer die je voorbereidt op het noodlot van twee astronauten die momenten later - de film voelt bijna real-time aan - niets dan elkaar hebben en stuurloos buiten de Aarde zweven.

Dat noodlot, dat langzaam maar genadeloos toeslaat, zet al vroeg de toon voor het verhaal dat erop volgt. Clooney en met name Bullock zijn veelal alleen te zien, bezig met overleven in een baan rond de Aarde, zonder contact met 'Houston'. Het grote gevaar, dood door verstikking of erger, is voelbaar in de overlevingsdrang, de wil om ergens te komen waar toevlucht kan worden gezocht of een weg naar de Aarde kan worden gevonden. Terwijl muziek opvallend afwezig is, of lijkt, blijft Cuarón dicht bij met name Bullock en toont hij hoe haar Ryan Stone worstelt met de situatie.

Gravity: Sandra Bullock

Gravity is een opvallende film in het releaseschema; een IMAX 3D film die het niet moet hebben van actie of overdreven verhaallijnen, niet een film die leunt op de reputatie van de cast, maar eentje die van een flinterdun maar desalniettemin compleet verhaal een bijzonder boeiende vertelling weet te maken. Cuarón maakt prachtig gebruik van derde dimensie om de enorme leegte net buiten onze dampkring, en daarmee het grote alleenzijn van de astronauten, weer te geven. In het midden van die leegte is het vooral Bullock die de zaak boeiend weet te houden met een sterke vertolking van de wetenschapper die weinig meer in haar leven lijkt te hebben dan haar werk en zich afvraagt of het de moeite wel waard is een weg terug naar de planeet te vinden.

Hoewel er slechts anderhalf uur speeltijd wordt gevuld voelt Gravity aan als een avondvullende bezigheid. Niet in de laatste plaats door de sterke acteerprestatie van Bullock, die in bijna ieder shot in beeld is, en de wijze waarop de zakelijke Dr. Stone een ander mens lijkt te worden door de belevenis. Gravity is een prachtig weergegeven verhaal dat uitblinkt door z'n eenvoud, focus op de personages en de levensechte beelden van de ruimte.