PES 2014

Het is weer zo ver: ook dit jaar hebben we nieuwe verwachtingen en stiekem ook hoop, na een heleboel mooie beloftes over vernieuwde gameplay en de nieuwe Fox-engine, dat dit eindelijk de PES-game is die FIFA weer van de troon stoot.

PES 2014

Voetballende vossen
De Fox-Engine is een geheel nieuw ontwikkelde engine die onder andere ook door Metal Gear Solid V: The Phantom Pain gebruikt gaat worden. Na het zien van de eerste beelden van deze laatste titel zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. Helaas moet ik zeggen dat de engine niet goed tot zijn recht komt in PES 2014. De engine is wel beter in staat om de spelers natuurlijker te laten ogen en te bewegen. De game ziet er mooier uit, maar om nu te zeggen dat er zoveel verbetering in zit, nee helaas niet. De laadtijden zijn wat aan de lange kant en de framedrops die ik in de PlayStation 3 preview-versie had waren er nog steeds, maar een heel stuk minder. Met name daalde de framerate bij de opkomst van de spelers en de herhalingen, maar echt storend was het niet meer.

PES2014

PES is back
De gameplay heeft ook een update gekregen en sinds lange tijd voelde PES 2014 weer een beetje als een echte PES-game. De bal voelt echt als een los onderdeel van de game en zit niet aan je voeten met een magneet vastgeplakt. De duels komen nu realistischer over en spelers vechten echt voor de bal. Ook het passen is anders, het is van belang om de juiste snelheid aan de bal te geven, want door te zacht te schoppen komt deze niet goed aan en bij te hard schoppen is het voor je medespelers te lastig om de bal goed aan te nemen. Daarbij is de positie hoe de speler staat opgesteld nog meer van belang bij de aanname. De spelers proberen ook echt vrij te breken, zodat je de bal snel de andere kant op kunt spelen.

De sterspelers voegen dit keer ook echt iets toe aan je team en maken op veel momenten het verschil. Zeker tijdens het aanvallen valt op hoe sterk een Messi en een Ronaldo zijn. Je krijgt echt het gevoel dat je zelf de controle hebt over de acties op die op het veld gebeuren. Met de linkerschouderknop kun je zelf 360 graden bepalen welke richting je de bal op speelt. Hoe tof dit allemaal ook klinkt is er helaas ook een maar. Het hele pas-systeem is nog niet perfect: vaak genoeg gaat een pas onnodig over de zijlijn, terwijl de medespeler nog geen drie meter van je af staat en er geen tegenstander tussen staat.

PES2014

En dan de Vermeeren, eeehh.. sorry de keepers
Ik ga het niet eens onder stoelen of banken steken, maar naar welke keepers hebben ze bij Konami in vredesnaam gekeken. Nu was ik inmiddels van PES wel wat gewend, nou wennen doet het nooit echt, maar dit jaar doen ze er naar mijn idee weer een schepje bovenop. Want welke keeper duikt bij een schot op doel nu schuin naar achteren het doel in, waardoor er dus een goal ontstaat. Ook het reageren na een redding duurt te lang. Vaak is de aanvaller die van tien meter afstand komt aan rennen sneller bij de bal, dan dat de keeper weer is opgestaan. Natuurlijk gebeurt het niet continu en zitten er ook briljante reddingen tussen, maar elke wedstrijd ben je weer bang dat er zo’n raar moment voor komt, waardoor je knullig en onnodig een goal tegen krijgt.

Qua spel-modi en online gedeelte is niet echt veel veranderd. Alles is er, maar het is allemaal wat beperkt. De Master League, check. Become a legend, check. Online, check. Het niveau van het commentaar en aantal licenties…, juist volgende onderwerp.

PES2014

Leuke details
Wat mij tijdens het spelen toevallig opviel is dat de spelers op het veld niet alleen maar simpele poppetjes zijn die achter een bal aan rennen. Bijvoorbeeld een aanvaller zie je tijdens een actie ook echt even opkijken naar waar de keepers opgesteld staat. Ook bij het inspelen kijkt een speler bij het opendraaien even over zijn schouder om te kijken of er geen verdediger achter hem staat. Dit lijken zinloze dingen, maar ze geven je wel een realitischer gevoel.

Conclusie
PES 2014 speelt heerlijk en de basis is er, maar helaas doet Konami zichzelf te kort. Hadden ze de game een maandje later uitgebracht om de onvolmaaktheden eruit te halen dan hadden ze goud in handen kunnen hebben. De fans zullen de onvolmaaktheden zeker voor lief nemen en de toekomst ziet er goed uit, maar wel wordt het geduld weer op de proef gesteld. De licenties en graphics zijn niet te vergelijken met FIFA 14, maar dat maakt dit zeker niet een minder leuke game.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Voelt weer als PES - maar net niet helemaal 8
+ Speelt heerlijk - Framedrops en laadtijden
+ Sterke basis voor het volgende deel - Soms rare momenten met keepers en passes

Gespeeld op Xbox 360, ook verkrijgbaar op  PlayStation 3 en pc.

 

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.