Banshee (Seizoen 1)

Banshee is een verrassend fijne tv-serie, geproduceerd door Alan Ball, die we ook kennen van de eveneens succesvolle reeks True Blood. Banshee is een heerlijk slaapstadje waar voor het oog van de buitenwereld weinig opzienbarends gebeurd. De Amish werken op het platteland, de indiaan Alex Longshadow runt het casino en een crimineel houdt de touwtjes strak in handen. Daar komt echter verandering in als een andere crimineel het stadje bezoekt en de identiteit van de nieuwe sheriff overneemt.

Banshee 1

Vijftien jaar nadat een naamloze crimineel (Antony Starr) een fortuin aan diamanten had gestolen van de Oekraïense gangster Mr. Rabbit (Ben Cross) wordt de man vrijgelaten uit de gevangenis. De man reist naar het dorpje Banshee in Pennsylvania, waar hij ontdekt dat zijn voormalige geliefde Anastasia (Ivana Milicevic) inmiddels is getrouwd met de plaatselijke officier van justitie en moeder is geworden van een tweetal kinderen. Ze heeft echter haar naam veranderd in Carrie Hopewell. Als de nieuwe sheriff van het stadje wordt vermoord ziet de naamloze man een ideale kans om een nieuwe start te maken. De man neemt de identiteit van Lucas Hood over en is vanaf dat moment de nieuwe sheriff van Banshee.

Banshee 4

Hood dacht in het slaperige Amish stadje tot rust te kunnen komen maar ontdekt al snel dat hij zich in een enorm wespennest heeft begeven. Nadat hij eerst bevriend is geraakt met de voormalige bokser Sugar Bates (Frankie Faison) ontdekt de sheriff dat het stadje zwicht onder het juk van de gewetenloze gangsterbaas Kai Proctor (Ulrich Thomsen) en zijn bende tuig. Alsof dat nog niet erg genoeg is, ontdekt ook Mr. Rabbit dat de dief van zijn diamanten weer op vrije voeten is en besluit om zijn bende op het dorpje af te sturen om orde op zaken te stellen.

Banshee 1

Toen de serie Banshee in januari van dit jaar voor het eerst te zien was op de Amerikaanse zender Cinemax werd al snel duidelijk dat dit een blijvertje zou gaan worden. Er waren nog maar twee afleveringen van de spannende actieserie vertoond, toen de zender in al haar wijsheid al besloot om de serie een tweede seizoen te gunnen. Dat is op zich best wel bijzonder in een tijd dat we alweer diverse leuke tv-series te vroeg zagen afhaken. Banshee is een serie die zich heerlijk weg laat kijken als een b-film van het betere soort. Het bonte gezelschap aan personages in de serie is heerlijk over de top. Bruut geweld, dampende seks en onverwachte wendingen vormen de ingredienten voor deze spannende tv-serie, die voor Amerikaanse begrippen best wel hard te noemen is. Ondanks het hoge tempo van het barstensvolle verhaal weten de personages gedurende de serie in elk geval genoeg diepgang te krijgen en bieden een opbouwend verhaal dat je door wilt blijven kijken.

Banshee 2

Extra's

Van het succesvolle eerste seizoen van de tv-serie Banshee is nu een mooi uitgevoerde dvd-box verschenen. De dvd-set bestaat uit een 4 dvd's waarop we naast de tien afleveringen uit het eerste seizoen van Banshee ook een aantal fijne extra's aantreffen.

Banshee (Seizoen 1)

Banshee 3

Dvd 1:
Pilot (59:33)
The Rave (50:55)
extra:
NYC Bus Crash
In de pilot van de serie zit een knallende scène met een heftig crashende bus. In deze korte 'making of' zien we hoe de scene met behulp van CGI tot stand kwam.
Town of Secrets

Een korte featurette waarin we meer te weten komen over het stadje Banshee en haar inwoners.
Banshee Origins

Banshee Origins is een soort van prequel van de serie in 13 delen. In de featurette zien we het verhaal dat zich afspeelde in de vijftien jaar die vooraf ging aan de tv-serie. In de korte filmpjes zien we hoe Lucas Hood uiteindelijk in Banshee, Pennsylvania terecht kwam.
Audio commentaar van de makers van de serie

Dvd 2:
Meet the New Boss (48:04)
Half Dead is Better Than All Dead (56:34)
The Kindred (50:52)
extra:
Audio commentaar van de makers van de serie

Dvd 3:
Wicks (53:22)
Behold a Pale Rider (43:17)
We Shall Live Forever (48:41)
extra:
Zooming In: Episodes 7 & 8
Korte 'making of' documentaires over de twee afleveringen op deze dvd.
Deleted Scenes

Audio commentaar van de makers van de serie

Dvd 4:
Always the Cowboy (44:30)
A Mixture of Madness (56:43)
extra:
Teaser Trailer
Deleted Scenes

Conclusie:
Ben je wel een liefhebber van series met hard bloederig geweld en expliciet naakt, dan is deze dvd-box een absolute aanrader. Banshee is een serie die je gerust vaker dan één keer kan zien en waar je in de tien afleveringen een uiterst explosief verhaal zien ontwikkelen. Fans van het werk van regisseurs zoals David Lynch, Quentin Tarantino en Robert Rodriguez zullen deze absurde serie zeker weten te waarderen. Dit is absoluut één van de betere nieuwe series uit 2013.