Nintendo 2DS

Een 3DS, een 3DS XL en nu een 2DS, die wel 3DS-games kan spelen, maar niet in 3D. Chaos en verwarring! We gingen maar eens zelf aan de slag met de nieuwe telg in de DS-serie. Of was het nu 3DS?

Header

De Nintendo 2DS is een niet-opklapbare 3DS, maar dan zonder de mogelijkheid het 3D-effect aan te zetten. Je mist dus het schuifje waarmee je op een 3DS of 3DS XL de sterkte van het effect kunt regelen. In de praktijk is dat niet zo heel erg. De meeste gamers zetten het 3D-effect na een tijd je toch uit, omdat het vermoeiender voor de ogen is. De handheld speelt dus gewoon 3DS-games, maar je hebt geen 3D-effect. Nu is dat effect toch meer uiterlijk vertoon en geen must om het spel uit te spelen, dus krijg je geen problemen met het spelen van die games.

Nintendo 2DS

Het eerste wat opvalt is dat de handheld niet opklapbaar en dus veel groter dan een 3DS in de hand ligt, dus ook niet meer in je broekzak te stoppen. De twee schermen zijn even groot als de 3D-handheld, al zien ze er ietsje helderder uit, lijkt het. In ieder geval zijn ze niet scherper. Naast het 3D-schuifje is er ook geen WiFi-schuifje meer. Het aan- of uitzetten doe je in het menu waar je normaal de helderheid regelt. In plaats van de energiezuinige stand is daar de WiFI terechtgekomen. Waarom de energiezuinige stand er niet meer is kon de Nintendo-vertegenwoordigster me niet vertellen. Het is ook geen enorm gemis, ik heb me altijd al afgevraagd wat het effect is bij de 3DS.

Wat fijner is, is de ligging in de hand. Met mijn 3DS (non XL) krijg ik snel last van mijn vingers, omdat ik het nogal krampachtig moet vasthouden bij spellen waar ik de schouderknoppen moet gebruiken. De 2DS is logischerwijs groter omdat het niet opklapbaar is en heeft daarom de schouderknoppen ook veel hoger liggen. Ze zijn ook een stuk steviger en kunnen waarschijnlijk meer kinderrampen aan dat mijn 3DS. Ik kan er veel makkelijker bij en na twee uur intensief stofzuigen met Luigi heb ik nog nergens last van. Het apparaat is ook niet veel zwaarder dan de 3DS, met 235 gram is het net ietsje zwaarder dan de 3DS, die 260 gram weegt.

Nintendo 2DS

Alle knoppen liggen prima binnen vingerbereik, alleen snap ik niet waarom er wéér geen tweede analoge circlepad aanwezig is. Of er weer een accessoire beschikbaar komt is nog niet bekend, maar het wordt nu langzamerhand een gemis, zeker als Nintendo al met accessoires komt om de gewraakte circlepad toe te voegen aan de 3DS-familie. Hoe koppig kun je als fabrikant zijn? We wachten maar weer af of de 2DS Circlepad Pro op de markt gaat verschijnen.

Een nieuw schuifje is de sleep-stand. Omdat je de 2DS-handheld niet dicht kunt klappen en dus niet op die manier in een slaapstand kunt zetten, is er een schuifje om dat voor je te doen. Op die manier kun je Streetpasses blijven ontvangen, of verdergaan met The Legend of Zelda: The Phantom Hourglass, waar het nodig is om je handheld in de slaapstand te zetten. En natuurlijk spaar je de batterij door het in de slaapstand te zetten als je de 2DS niet gebruikt. Over die batterij gesproken, de duur is niet verbeterd, je kunt nog steeds zo’n 3 uur tot 5,5 uur 3DS-games spelen voordat de handheld gaat zeuren dat het bijna leeg is. DS-games gaan 5 tot 9 uur mee.

Nintendo 2DS

Dan rest de vraag wie de doelgroep is. Heb je al een 3DS dan is er weinig reden om te upgraden. Voor die mensen is er nog een 3DS XL. Die heeft dan een groter scherm en een langere batterijduur. Dit biedt de 2DS allemaal niet. Het apparaat ligt verrassend beter in de hand, maar is niet echt handig zoals de 3DS om mee te nemen. Er komen wel hoesjes, om zo de schermpjes te beveiligen en het apparaat bij je te dragen De enige doelgroep die overblijft zijn de mensen die nog geen 3DS hebben. Dan wordt het een kwestie van gebruik: ben je veel onderweg en wil je een handheld in je broekzak kunnen hebben, dan kies je voor de 3DS. Heb je toch altijd al een tas bij je, of wil je vooral thuis spelen, dan is de 2DS zeker het overwegen waard, het comfort is dan zeker een meerwaarde. Met de komende systemsellers Pokémon X en Pokémon Y is het niet raar dat de Nintendo 2DS tegelijkertijd op 12 oktober uitkomt. Ouders zullen de prijs ook in overweging willen nemen. De Nintendo 3DS gaat met een beetje zoeken voor 155 euro weg, de Nintendo 2DS kost 129 euro.