Blue Jasmine

Na een aantal uitstapjes naar Europa te hebben gemaakt (Midnight in Paris, From Rome with Love) keert Woody Allen met Blue Jasmine weer terug naar de Verenigde Staten. Op een aantal flashbacks in New York na, speelt de film zich grotendeels af op locaties gelegen rond de San Francisco Bay.

Deze keuze voor San Francisco, en New York voor de genoemde flashbacks, lijkt een passende keuze te zijn geweest. In Blue Jasmine keert Jasmine (Cate Blanchett) na een stukgelopen huwelijk terug naar de westkust van de Verenigde Staten om onderdak te zoeken bij haar zus. Jasmine leefde in New York onder de rijken; haar man Hal (Alec Baldwin) verdiende bakken met geld en gaf haar een leven vol weelde en aanzien. Zijn verdiensten waren echter niet helemaal legaal, en toen dat aan het licht kwam stortte Jasmines rijke leventje in elkaar. De glamoureuze jetset in New York moest worden ingewisseld voor het meer down to earth, vrije leven in San Francisco.

Blue Jasmine

Blue Jasmine is een licht komisch drama over de situatie waar Jasmine zich sinds kort in bevindt. Door middel van flashbacks en de hernieuwde contacten met haar zus laat Allen zien dat Jasmine een persoon is die voornamelijk voor zichzelf leeft, een façade opzet om beter te lijken (ze heet eigenlijk Jeanette, maar dat beviel haar niet) en signalen negeert als haar dat beter uitkomt.

Dankzij een leventje waarin altijd alles voor haar werd geregeld, of waarin ze zaken met weinig moeite voor zich kon laten regelen, is Jasmine verworden tot iemand die te weinig, maar altijd net genoeg, zelfredzaam is. Iemand die met oogkleppen op door het leven gaat; alles negeert waarmee ze niet om kan gaan. Jasmine poogt sinds het schandaal rondom Hal medelijden op te roepen, maar al snel schijnt door dat ze dat misschien niet echt verdient, dat ze slechts een aandachtszoeker is. Dit illustreert Allen al vanaf de start van de film, die opent in het vliegtuig van New York naar San Francisco. Tijdens de vlucht raakt Jasmine in gesprek, maar vertelt alleen maar over zichzelf en haar 'gesprekspartner' weet niet hoe snel ze weg moet komen als de bagage eenmaal geclaimd is.

Blue Jasmine: Cate Blanchett

Het beeld van Jasmine wordt geleidelijk geschetst en er is hint van mysterie in de verhaallijn. De kijker wordt langzaam meegenomen in een karakterstudie van de door Blanchett voortreffelijk vertolkte Jasmine, die in een waas van antidepressiva leeft, in zichzelf praat en denkt alles te weten. Je wilt medelijden hebben, maar krijgt in Blue Jasmine voldoende ruimte om voor jezelf te beslissen of je vindt dat Jasmine dat waard is. De wijze waarop geleidelijk meer van de situatie duidelijk wordt maakt van het verhaal een interessant en vermakelijk geheel, mede door de gebalanceerde ondersteunende cast en de prettig gekozen locaties in San Francisco en het aan de overzijde gelegen Marin.