The Wonderful 101

Wat krijg je als je Platinum Games de vrijheid geeft om een game te maken waarbij ze Pikmin, Viewtiful Joe en Bayonetta in de blender gooien? Juist. The Wonderful 101. Een flitsende game waarbij de actie van het scherm spat en de personages allemaal een uniek karakter hebben.

Toen ik The Wonderful 101 voor het eerst zag, op dat moment heette de game nog Project P100, dacht ik dat het een Pikmin-kloon was waarbij er wat meer nadruk op vechten ligt. Het zag er grafisch allemaal mager uit en omdat Pikmin 3 al in aantocht was heb ik er verder weinig aandacht meer aan besteed.

Richting launch werd er echter steeds meer geschreven over de game en Nintendo heeft er zelfs een complete Nintendo Direct aan gewijd. Langzaam werd mijn interesse toch gewekt en uiteindelijk ben ik de game gewoon gaan spelen en man, wat een fantastische game is dit geworden!

 

The Wonderful 100 is een groep van 100 helden die opgericht werd om de aarde te beschermen tegen buitenaards gespuis. Alle helden leven onder ons als gewone mensen, maar hebben een Wonderful-alterego. Net als bekende superhelden als Batman of Spider-Man dus. Als de GEATHJERK, zoals het buitenaardse ras hier heet, terugkeren is het aan jou als speler om de Wonderful 101 compleet te maken en de 100 helden te helpen. De stijl van de personages en manier van verhaal vertellen is vergelijkbaar met het knotsgekke Viewtiful Joe dat op GameCube verscheen.

Het klappen van de zweep
Jij kunt als speler ervoor zorgen dat de individuele helden meer volgers krijgen waarmee Unite Morphs gemaakt kunnen worden. De Unite Morph van Wonder Red is bijvoorbeeld een enorme vuist waarmee je vijanden een klap op hun bakkes kunt geven en de Unite Morph van Wonder Pink is een zweep. Hoe meer volgers je hebt hoe groter en sterker het wapen zal zijn. Dit gedeelte van de game is het snufje Pikmin dat gebruikt is. Wapens zijn trouwens niet het enige waarin je kunt veranderen. Moet je een kapotte brug over, dan laat je iedereen veranderen in een brug, en moet je een hoog gebouw op, dan word je gewoon een ladder. Superhandig natuurlijk!

Naast de Wonderful 100, waar je gaandeweg steeds meer leden van ontmoet en in je crew zult hebben, kun je ook normale burgers of zelfs vijanden werven om mee te vechten. De burgers en vijanden zijn echter maar tijdelijk, zolang het level duurt. 

 

In elke groep personen kies je telkens één teamleider waarmee je speelt. De rest volgt je gehoorzaam en verandert in een wapen naar keus. Het veranderen in een wapen kan op twee manieren: of je tekent een motief op het touchscreen van je Wii U Gamepad, of je beweegt de rechter analoge stick in dat motief. Welke manier het beste werkt is persoonlijk, voor mij gold dat de stick makkelijker werkte omdat je dan je handen niet hoeft te verplaatsen. 

Eenmaal in een wapen veranderd kun je klappen gaan uitdelen aan de vijanden. De aanvallen zijn tot prachtige combinaties te smeden waarbij de kleuren van je scherm spatten. De game is sowieso al heel kleurrijk en met alle vijanden en teamleden gebeurt er ontzettend veel. 

Afwisseling is goed
Supportaanvallen zijn ook mogelijk door het wapen van een ander Wonderful-lid te tekenen en dan op X te drukken. Nu voeren je helden deze aanval eenmalig uit waarbij je zelf door kunt gaan met je favoriete hoofdwapen. Het is trouwens aan te raden om de teamleiders genoeg af te wisselen en alle wapens te gebruiken zodat je over de gehele linie sterker wordt. Dit zul je verderop in de game echt nodig hebben.

 

Zoals in elke game moet je in het begin even leren omgaan met de besturing. Dit geldt zeker voor The Wonderful 101, omdat je én veel mogelijkheden hebt, én de actie chaotisch kan overkomen als je niet oplet. Laat je echter niet te snel uit het veld slaan, maar zet even door. Binnen de kortste keren morph je van het ene naar het andere wapen en zijn de vijanden echt wel te verslaan. De spectaculaire actie die op je tv getoond wordt is onmiskenbaar Platinum Games die dit ook al liet zien met Bayonetta.

Oefening baart kunst
De moeilijkheidsgraad in de game ligt behoorlijk hoog, ondanks dat je in het begin kunt kiezen voor very easy, easy en normal. Voor de gemiddelde gamer vertaalt dit naar easy, normal en hard. Verbaas jezelf ook niet als je op very easy slechts een aanmoedigingstrofee krijgt na afloop van een level. Het is echter nergens frustrerend en het lukt mij ook gewoon om platina te halen in levels op normal. 

De trofeeën die je aan het eind van een level haalt tonen hoe goed je bent. Als je alles op platina haalt ben je goed bezig. Trofeeën zijn echter niet het enige dat je kunt behalen. Er zijn bijvoorbeeld ook vijf Platinum Coins per level waarmee je iets kunt vrijspelen, of GEATHJERK-informatiedocumenten die meer over de vijand onthullen. Er zijn zelfs badges te verdienen die je kunt vergelijken met achievements.

Om de game helemaal af te maken is er ook een co-op multiplayer waarbij je met maximaal vijf spelers tegelijk kunt spelen. Voor deze mode heeft elke extra speler een Wii U Pro Controller nodig. Helaas heb ik die niet waardoor ik dit niet heb kunnen testen. Van wat ik gezien heb in trailers verhoogt het de chaos nog wat meer, maar krijg je er wel de fun van een co-op multiplayergame bij. Het proberen waard dus als je een Pro Controller hebt.

Conclusie
Een eindoordeel geven aan The Wonderful 101 is best lastig. De eerste anderhalf uur was ik compleet de weg kwijt. Ik had geen idee wat ik aan het doen was en wat dat betreft zit de game misschien wel niet zo goed in elkaar. De learning curve is ontzettend stijl. Als de game echter op een gegeven moment klikt gaat er een wereld voor je open en zie je hoe geniaal de game is.

Heb je die klik niet, dan kan ik me voorstellen dat je het snel weglegt om er nooit meer naar om te kijken. Bij mij klikte de game echter wel en daarom scoort de game ook hoog. Twijfel je nog, dan kun je de demo uit de eShop proberen, maar hou in je achterhoofd dat enige oefening wel vereist is.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Kleurrijke actie spat van je scherm - Niet voor iedereen geschikt 8
+ Wonder Pink - Soms misschien té chaotisch
+ Zeer uitgebreide game met veel extra's  

Exclusief voor Wii U.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.