Les Misérables

Les Misérables is een film die zich afspeelt in het Parijs van de negentiende eeuw. Jean Valjean (Hugh Jackman) is een man die na een jarenlang gevangenschap vrijkomt en die een positieve draai aan zijn leven wil geven. Valjean doet alsof hij een succesvol zakenman is en weet het zelfs te schoppen tot de baan van burgemeester. Zijn verleden laat hem echter niet met rust en hij moet vluchten voor de medogenloze agent Javert (Russell Crowe), die hem koste wat kost wil oppakken voor oplichting.

Les Miserables 1

Les Misérables is een verhaal dat de meesten zullen kennen van de succesvolle Broadway-musical, gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo uit 1862. De muzikale film speelt zich af tijdens in het 19e-eeuwse Frankrijk tijdens de Revolutie van 1832 en laat zich zeker niet bekijken als een luchtige musical. Regisseur Tom Hooper neemt in elk geval uitgebreid de tijd om de hoofdpersonages diepgang te geven, wat de film alleen maar ten goede komt.

Op Grease, Chicago en The Little Shop of Horrors na was ik eigenlijk nooit een enorm groot liefhebber van musicals en toen ik aan deze 157 minuten durende film begon, vroeg ik me ook echt af of ik het tot het einde van deze film zou uithouden. Het overgrote deel van de dialoog in deze film wordt namelijk gezongen waardoor het kostuumdrama zelfs een beetje de uitstraling krijgt van een opera. De film van Hooper doet hierdoor wel meer denken aan de musical van Claude-Michel Schönberg en Alain Boublil uit 1980, dan aan het originele verhaal van Victor Hugo. Uiteindelijk viel het enorm mee en kwam de aftiteling sneller dan ik had verwacht.

Les Miserables 2

Door de duidelijk zichtbare decors krijgt Les Misérables ook meer het karakter van een verfilming van een toneelstuk. Vooral Hugh Jackman, Anne Hathaway, Eddie Redmayne en Samantha Barks beschikken stuk voor stuk over een prima zangstem en weten de kijkers op positieve wijze te verrassen. Daarbij komt dan nog eens dat regisseur Hooper alle zangstukken live liet inzingen in plaats van ze later onder de beelden te zetten. Het dramatische verhaal over een volk dat lijdt onder verdrukkingen en armoede is helaas nog steeds actueel, maar zal voor de gemiddelde filmliefhebber een behoorlijke zit zijn.

Pas als het onbetrouwbare kroegduo Thénardier (Sacha Baron Cohen) en Madame Thénardier (Helena Bonham Carter) in beeld verschijnt komt er ook nog een beetje humor in het verhaal, maar dat weet het steeds tragere tempo van de film niet te verbloemen. De constante zangpartijen zorgen er namelijk voor dat je regelmatig de draad van het verhaal kwijtraakt en dat is gewoon een beetje jammer. Na het bekijken van deze bombastische musical durven we dan ook wel te stellen dat het oorspronkelijke verhaal van Victor Hugo eigenlijk (nog) niet te verfilmen is, zonder afbreuk te doen aan het originele verhaal.

Extra's:

Les Misérables: A Revolutionary Approach (documentaire) (63.54 min)
Mooie featurette waarin we kunnen zien hoe deze musical tot stand kwam. Naast interviews met cast en crew zien we onder meer hoe Hooper de live gezongen dialogen op de gevoelige band wist vast te leggen. De documentaire is onderverdeeld in de hoofdstukken: The West End Connection, 'Les Misérables' on Location, Battle at the Barricade, 'Les Misérables' Singing Live, The Stars of 'Les Misérables' en Creating the Perfect Paris.

The Original Masterwork: Victor Hugo's 'Les Misérables' (11 min)
Regisseur Tom Hooper bespreekt in deze featurette het oorspronkelijke boek van Victor Hugo. Op zich een beetje curieus aangezien de film toch duidelijk op de toneelversie van het verhaal gebaseerd is.

Audiocommentaar van Tom Hooper (157 min)
Normaal kan het geleuter van een filmmaker ons niet zoveel boeien maar bij deze film maken we graag een uitzondering. Tom Hooper weet op aangename wijze te oreren over de technische kant van het hele gebeuren en is zeker aan te raden voor eenieder die de film ook wist te waarderen.

Les Miserables 3

Conclusie: Afgaande van het succes dat deze film al genereerde in de bioscopen wereldwijd, kunnen we stellen dat musicals zoals Les Misérables nog steeds erg populair is en bij uitstek geschikt voor een uitgave op Blu-ray. Deze bevat namelijk naast het messcherpe beeld ook 'DTS-HD Master Audio 7.1'-geluid, dat de filmbeleving zo mogelijk nog intenser maakt.