The Heat

Sandra Bullock als FBI-agent in een comedy. De eerste beelden van de trailer voor The Heat riepen wellicht herinneringen aan Miss Congeniality op, het tweetal films waarin Bullock als FBI-agente undercover ging als deelnemer aan een miss-verkiezing. Daar is hier echter geen sprake van: de premisse van The Heat is een hele simpele - een ouderwetse buddy cop comedy.

The Heat: Sandra Bullock

Sarah Ashburn (Bullock) is een topagent bij de FBI. Ze is goed in haar werk, beter dan de mensen met wie ze werkt en dat weet ze ook. Ze is niet alleen enorm correct, maar ook enorm arrogant en daardoor niet echt geliefd bij haar collega's. Dat ze single is en geen vrienden heeft is ook niet echt verbazend. Bullock introduceert Ashburn op zo'n manier dat je haar meteen een ram voor d'r kop wil verkopen. Gelukkig krijgt ze die ook. Ze wordt namelijk van haar kantoor in New York tijdelijk overgeplaatst naar Boston om daar een zaak op te lossen. En ter plekke krijgt ze te maken met de lokale politieagent Shannon Mullins.

Mullins, gespeeld door Melissa McCarthy, is de ultieme tegenpool voor Ashburn, zoals Hollywoodregels dicteren dat dit soort films in elkaar moeten zitten. Mullins bewaakt haar wijk als een leeuwin, is agressief naar lokale criminelen, haar collega's en zelfs haar baas en pikt Ashburns bemoeienis met haar 'turf' voor geen meter. Het spreekt voor zich dat de samenwerking die uiteindelijk tussen de twee ontstaat niet soepel van start gaat.

Het verhaal van The Heat, op de exacte details van de op te lossen zaak na, is behoorlijk voorspelbaar. Gelukkig is dat helemaal niet erg: het zorgt ervoor dat de film voldoet aan de verwachtingen die de kijker al snel heeft en de weg vrij is voor een flinke dosis humor. Want daar waar dit soort films nogal eens op hun bek gaan bij gebrek aan goede grappen, of een cast die het niet het leuk kan overbrengen, heeft The Heat daar geen last van: het script is duidelijk gelardeerd met grappen en Bullock en McCarthy weten hier het beste van te maken. Toegegeven, McCarthy speelt wel weer de rol waar ze zo langzamerhand prima in getypecast kan worden, maar de vermoeidheid van haar typetje (zoals ook te zien in Bridesmaids en Identity Thief) heeft nog niet toegeslagen. Haar agent Mullins is extreem grof, volhardend en behoorlijk grappig. De wisselwerking met Bullock is uitstekend en ook Bullock zelf weet de stijve agent Ashburn, die natuurlijk langzaam ontdooit, leuk gestalte te geven.

The Heat: Sandra Bullock en Melissa McCarthy

The Heat is typisch zo'n simpele film: een grappige actiecomedy met twee prima hoofdrollen. Daar valt weinig meer over te zeggen. Er valt voldoende te lachen, het verhaal verloopt volgens betreden paden maar is origineel genoeg en dat vormt samen een prima, degelijke film voor een avondje vermaak.