DVD: Touch seizoen 1

Touch leert ons, net als films als The Butterfly Effect, The Number 23 en Knowing  dat alles in deze wereld met elkaar in verbinding staat. Toeval bestaat niet. In plaats daarvan zijn overal patronen van oorzaak en gevolg te herkennen. Aardig uitgangspunt voor een tv-serie toch?

touch

Dat moet ook Tim Kring (vooral bekend van de serie Heroes) gedacht hebben, want Touch is door hem bedacht en ontwikkeld. De serie draait om Martin Bohm (gespeeld door Kiefer Sutherland) en zijn zoon Jake (David Mazouz). Jake’s moeder is omgekomen bij de terroristische aanslagen van 9/11 en sindsdien probeert Martin in zijn eentje te zorgen voor zijn zoon. Dat valt niet mee, want Jake heeft nog nooit gesproken en hij laat zich niet aanraken. Bovendien loopt hij regelmatig weg van school en wordt dan teruggevonden op de vreemdste plaatsen, zoals bovenin een spanningsmast. Het is niet moeilijk te bedenken dat Martin geen vriend van de Kinderbescherming is, die hem zijn voogdij probeert af te nemen.

Verder heeft Jake een soort obsessie met getallen. Maar Martin komt er algauw achter dat deze getallen betekenis hebben. Jake blijkt een gave te hebben om de patronen van het universum in getallen te kunnen terugzien. De nummers die hij opschrijft leiden Martin naar mensen die hulp nodig hebben, of zorgen ervoor dat hij precies op het juiste moment op de juiste plek is om te kunnen helpen.

Martin en Jake Bohm

Dat laatste doet een beetje denken aan het concept van Early Edition waarbij de hoofdpersoon ook een plotmiddel heeft om op avontuur te gaan (hij ontvangt steeds de krant van morgen). Touch heeft echter een meer gevlochten verhaal, waarbij naast de “hulpbehoevende van de week” ook een afleveringoverstijgende mythologie wordt vastgesteld, compleet met samenzwering en al. En dat is jammer, want Touch werkt het beste op het kleine, persoonlijke vlak. Het zijn de persoonlijke verhalen en hoe mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben elkaar beïnvloeden die de serie zijn hart geven.

Het acteerwerk is over het algemeen prima, maar Kiefer Sutherland springt er met kop en schouders bovenuit. Hij weet een man neer te zetten die gedreven is, maar ook constant aan zichzelf twijfelt en bij tijd en wijle compleet onmachtig is. Bohm is geen superman, neemt regelmatig verkeerde beslissingen en worstelt zich een weg door het leven. Zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn zoon is het enige wat een constante is in zijn gedrag. Sutherland geeft een van de eerlijkste vertolkingen weg die ik ooit van hem gezien heb. Een genot om naar te kijken.

De pilot is verreweg de beste aflevering van dit seizoen en zou het zelfs als opzichzelfstaande film prima te pruimen zijn. Het is een goed geschreven introductie in de wereld van Jake en zijn vader en de tragiek waarmee deze gevuld is. Aan het einde van de aflevering zat ik met een brok in mijn keel. Dat niveau wordt de rest van het seizoen niet meer gehaald, en dat is erg jammer. In die zin zou je kunnen zeggen dat de sterke pilot de rest van het seizoen in de weg zit, want je zit constant te wachten op een evenaring van de emotionele punch van de eerste aflevering.

touch 2

Het is geen toeval dat ik de serie inmiddels al met 3 films en een tv-serie vergeleken heb, want Touch bevat elementen van al deze producties. Voeg daar trouwens ook maar ensemblefilms als Crash en Traffic aan toe. Het zit er allemaal in meer of mindere mate in. Dat is wat mij betreft ook het grootste probleem met Touch: het klinkt allemaal wonderlijk en mysterieus, maar het voegt weinig toe aan wat er al over het onderwerp is gemaakt in het verleden.

Aan het einde van de rit, als de laatste aflevering netjes een zekere mate van afronding geeft en toch een flinke deur openlaat voor een tweede seizoen, blijf ik met gemengde gevoelens achter. Touch heeft ontegenzeggelijk kwaliteiten. Het is een vakkundig gemaakte serie met prima acteerwerk en een zeer goede hoofdrolspeler. Aan de andere kant heeft de show pretenties die niet waargemaakt worden en is het onderwerp eigenlijk al vaker en beter behandeld. Toch is het zeker geen afrader. Houd je van de genoemde andere films en serie, dan zul je je ook prima vermaken met Touch.