Hannibal: Savoureux

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 13 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal intro

Hannibal: Savoureux (S01E13)

In de vorige aflevering van Hannibal zagen we hoe Will Graham samen met Abigail Hobbs terug was gekeerd naar de jachthut van haar vader in Minnesota. Hij was echter alleen teruggekomen. Ook in Savoureux, de laatste episode van het eerste seizoen van de spannende serie van Bryan Fuller, zijn de problemen voor Graham nog lang niet voorbij. Bij aanvang van de aflevering zien we hoe Will Graham in de bossen van Minnesota op jacht is naar het vervelende hert dat hem het hele seizoen al lijkt te achtervolgen. Terwijl Will op het vluchtende dier schiet lijkt het alsof het hert even verandert in een man met hoorns. Will ziet nog dat er bloed op een boom zit en een oogwenk later ligt hij weer in zijn bed. Graham had weer één van zijn bekende nachtmerries maar kan niet verklaren waarom zijn voeten onder de modder zitten. Als hij vervolgens naar de gootsteen loopt om wat water te pakken, voor bij zijn aspirientje, wordt Graham ploseling beroerd en kotst, tot zijn eigen grote verbazing, een menselijk oor uit!

Hannibal 113-1

Will schakelt de hulp in van Hannibal Lecter en deze weet hem over te halen om zichzelf aan te geven. Jack Crawford, Dr. Alana Bloom en zelfs Will zelf gelooft dat hij schuldig is aan de moord op Abigail Hobbs. Terwijl Will Graham, in zijn oranje overal, opgesloten zit op het hoofdkantoor van de FBI krijgt hij zijn geliefde Alana Bloom bij hem op bezoek, die hem vertelt dat ze een aantal testen met hem gaan doen. Graham vraagt haar of hij, net als bij Lecter, ook een klok voor haar moet tekenen en dit zet Bloom aan het denken. Ze laat Graham vervolgens een klok tekenen en ontdekt zo dat de beste man visueel behoorlijk in de war is. Hannibal is ondertussen op consult bij Dr. Du Maurier en lijkt zowaar geraakt te zijn door het gebeuren rond Abigail Hobbs. De tranen rollen de seriemoordende psychiater over de wangen. Lecter laat echter weten dat hij zijn vertrouwen in Graham niet opgegeven heeft.

Hannibal 113-2

Het FBI-team doet ondertussen onderzoek naar de zelfgemaakte kunstvliegen waarmee Graham zijn vishobby uitoefent. Men ontdekt in de kunstvliegen menselijke resten van Cassie Boyle, Abigail's beste vriendin Marissa en Dr. Sutcliffe en hierdoor denken ze met Graham de beruchte copycat killer te pakken te hebben. Graham weet echter dat een aantal van deze moorden plaatsvonden, voordat hij waanbeelden begon te zien en weet zodoende dat hij die moorden niet kan hebben gepleegd. Er is iemand uit zijn omgeving die het op Graham voorzien heeft, maar Will heeft geen enkel idee in welke richting hij de ware moordenaar moet zoeken. Als men Will vervolgens af wil leveren bij de kliniek van dr. Chilton, blijkt dat er in elk geval niks aan de hand is met het geheugen van Graham. Geinspieered door de ontsnapping van Dr. Gideon trekt Graham zijn duim uit de kom, om zo uit zijn boeien en de ambulance te kunnen ontsnappen.

Hij gaat regelrecht naar Hannibal Lecter en weet deze over te halen om samen met hem naar de jachthut van Hobbs in Minnesota toe te gaan. Will wil terug naar de plaats waar alle ellende begon met Garrett Jacob Hobbs. Aangekomen op de plaats waar Graham Hobbs neerschoot vallen de schellen hem opeens van de ogen en begint Graham zich allerlei details te herinneren. Hannibal doet nog een verwoede poging om Graham's gedachtengang te manipuleren, maar deze lijkt zijn sluwe psychiater eindelijk in de smiezen te hebben. De aanwijzingen vallen als puzzelstukjes in elkaar maar het is al te laat. Net op het moment dat Graham Lecter neer wil schieten komt Crawford binnen en werkt Graham met een welgericht schot tegen de grond. Terwijl Graham in het ziekenhuis ligt heeft Lecter een gezellig etentje met zijn psychiater Bedelia Du Maurier en gaat daarna bij Will Graham op bezoek in het Baltimore Institute for the Criminally Insane.

Hannibal 113-3

Terugkijkende op de afleveringen van het eerste seizoen van de succesvolle tv-serie kunnen we alleen maar constateren dat Hannibal een geslaagde serie is geworden. Net als bij Bates Motel was ik bij deze serie in het begin enigszins afwachtend of de serie kon voldoen aan het hoge niveau van de films waarop ze gebaseerd waren. In beide gevallen kunnen we nu stellen dat de makers daar ruim in zijn geslaagd. Liefhebbers van de films, gebaseerd op de boeken van Thomas Harris, zullen moeten beamen dat Lecter een seriemoordenaar met een hoog intellect is, die graag spelletjes speelt met zijn weerloze slachtoffers. Zo zagen we een aantal weken geleden al eens dat Hannibal een bezoekje bracht aan het huis van Will Graham, waarbij hij opvallend veel interesse toonde voor de zelfgemaakte kunstvliegen van Graham. Het waarom daarvan is nu wel duidelijk. Hannibal Lecter is als een haai die al cirkelend om zijn prooi zwemt en van afstand toekijkt tot het slachtoffer zwak genoeg is om afgemaakt te worden.

Wat Hannibal vooral zo'n geslaagd geheel maakt is Fuller's keuze voor de verrassende cast van de serie. Hugh Dancy overtuigd zeker als de jongere versie van profiler Will Graham, die destijds in de film Manhunter ook voortreffelijk werd gespeeld door William Petersen, beter bekend als Gil Grissom in CSI: Crime Scene Investigation. Maar het is natuurlijk Mads Mikkelsen als Hannibal Lecter, die alle aandacht terecht naar hem toe weet te trekken als de listige kannibalistische psychiater. Dat komt natuurlijk ook omdat we al weten wat de toekomst voor deze figuur te bieden heeft. Uiteraard laat de serie ons met een aantal openstaande vragen achter: Is Abigail Hobbs wel dood of heeft Lecter haar een andere uitweg geboden? Hoe kwam haar oor in de gootsteen van Graham terecht? Wat is de relatie tussen Hannibal Lecter en Bedelia du Maurier? Hoe gaat Graham bewijzen wie Lecter in werkelijkheid is? We zullen tot volgend jaar moeten wachten voordat we een antwoord op deze vragen zullen krijgen in het tweede seizoen van Hannibal.