Hannibal: Releves

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 12 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal intro

Hannibal: Releves (S01E12)

Nadat Will Graham vorige week met een welgemikt schot een einde aan het leven van seriemoordenaar Abel Gideon was hij door de gevolgen van een hersenontsteking ingestort en in het ziekenhuis belandt. Ook Georgia Madchen, het meisje dat Graham onder zijn bed aantrof en die ervan werd verdacht dat ze Dr. Sutcliffe had vermoord lag in hetzelfde ziekenhuis. Graham gaat die nacht bij Georgia kijken en vertelt haar dat men onderzoek doet naar de oorzaak van zijn koorts. Georgia verzekert hem dat de dokters niets gaan vinden. Het gaat hun tenslotte alleen maar om geld verdienen. Georgia vertelt Graham dat ze er tegen opkijkt dat ze shocktherapie gaat krijgen. Ze is namelijk bang dat ze zich gaat herinneren wat ze heeft gedaan in haar verleden. Voor Georgia is het alsof ze in een droom leeft waarin ze haar beste vriendin heeft vermoord. Ze denkt ook dat Will Graham de persoon was die de dokter heeft vermoord maar ze kon zijn gezicht niet zien op dat moment.

Als Will de volgende ochtend wakker wordt staat Hannibal Lecter in zijn kamer met twee kommen zelfgemaakte kippensoep. Hannibal lijkt oprecht bezorgd te zijn over Graham die 's nachts door het ziekenhuis doolt. Will vraagt zich af of het slaapwandelen en de levensechte nachtmerries het gevolg kunnen zijn van een stevige koorts en Lecter geeft aan dat koorts vaak een symptoom van dementie is. Lecter heeft echter besloten om Jack Crawford niet in te lichten over de toestand van Graham. Graham vertelt Lecter dat Georgia Madchen bang is dat haar geheugen terugkeert en Lecter zegt dat hij haar dat niet kwalijk kan nemen. Als Georgia Madchen die avond in haar zuurstoftank ligt te slapen schrikt ze opeens wakker van een dichtslaande deur. Tot haar verrassing ligt er een kam in de tank. Georgia besluit om haar haren te kammen maar niet veel later springt er een vonk over en staat de hele tank van binnen in lichterlaaie.

Hannibal 112-1

Als Will Graham in de behandelkamer aankomt staat Jack Crawford en de rest van het FBI-team hem al op te wachten. Men vermoed dat Madchen om het leven is gekomen door zelfmoord maar Graham heeft al meteen een gevoel dat dat niet klopt. Freddie Lounds heeft ondertussen een goed gesprek met Abigail Hobbs over het boek dat zij over de dochter van de beruchte seriemoordenaar wil schrijven. Freddie vraagt Abigail of ze weet wie er verantwoordelijk was voor de dood van Nick Boyle. Abigail zegt dat het zijn eigen schuld was maar Freddie is ervan overtuigd dat Will Graham de moordenaar is van Nick Boyle. Will Graham heeft weer eens een onrustige nacht. Zo droomt hij dat Georgia Madchen weer door zijn huis loopt. Als Graham vervolgens naar buiten gaat ziet hij haar opnieuw voor zijn huis staan, waar het meisje opeens vlam vat en verandert in een hert met een brandend gewei. Voor Will is dit een duidelijke aanwijzing dat de Chespeake Ripper met deze zaak te maken heeft. De volgende ochtend staat Graham al vroeg in het kantoor van Jack Crawford. Graham weet zeker dat Madchen geen zelfmoord heeft gepleegd maar is vermoord door dezelfde persoon die ook Dr. Sutcliffe heeft vermoord. Crawford denkt dat Graham op zoek is naar een reden om alles te kunnen verklaren, maar Graham laat duidelijk weten dat hij ervoor wil zorgen dat de jonge vrouw in elk gveal niet voor niks is gestorven.

Als Graham de volgende ochtend bij het mortuarium aankomt staan Crawford en een deel van het team hem al op te wachten. Bij nader onderzoek van de restanten van de zuurstoftank heeft men een gedeelte van een plastic kam gevonden. Graham weet uiteindelijk een link te vinden tussen de copycat-moordenaar die moorden in de stijl van Garret Jacob Hobbs pleegde en de moordenaar van Dr. Sutcliffe die hun had laten denken dat het Madchen was, die de moord had gepleegd. Crawford is schijnbaar behoorlijk onder de indruk van de nieuwe theorie van Graham en heeft het erover met Dr. Lecter. Crawford vraagt zich openlijk af wat voor een relatie Graham heeft met Abigail Hobbs en waarom hij haar lijkt te beschermen. Crawford heeft duidelijk de smaak van het onderzoeken te pakken want hij gaat ook nog op visite bij Dr. Du Maurier, om haar wat vragen te stellen over de relatie tussen Dr. Lecter en Will Graham. Daar Du Maurier niet zoveel wil zeggen zonder een dwangbevel verschuift het gesprek al snel naar de slechte ervaring die de psychologe zelf had gehad met een patient, die notabene door Dr. Lecter naar haar doorgestuurd was. Du Maurier vertelt Crawford dat de patient tijdens de aanval in zijn eigen tong was gestikt. Crawford merkt op dat Lecter soms vreemde banden had met zijn patienten. Ook vraagt Crawford zich af hoe ver Lecter zou gaan om een vriend te behandelen tegen een psychische kwaal.

Jack Crawford besluit om zijn team eens goed aan het werk te zetten. Hij wil dat ze alle sporen van Garret Jacob Hobbs nog eens nagaan. Tenslotte heeft hij nog steeds het idee dat Hobbs een partner had met wie hij samen aan het moorden sloeg en zo mag het team op zoek alle telefoontjes die de man ooit pleegde, waar vandaan hij deze telefoontjes pleegde en hoe ver hij op die dag van het dichtsbijzijnde slachtoffer afwezig was. Will Graham is ondertussen op bezoek bij Abigail Hobbs. Graham denkt dat hij een manier weet om de na-aper te vangen maar hij heeft daar wel de hulp van Abigail bij nodig. Dr. du Maurier krijgt Lecter op bezoek en vertelt hem dat er een FBI-agent langs is geweest om vragen te stellen over Lecter en Graham. Ook vertelt ze hem dat Crawford ook nieuwsgierig was naar de aanval door een patient op haar en Lecter reageert duidelijk geirriteerd. Du Maurier erkent dat ze maar halve waarheden over de kwestie heeft vertelt en Lecter lijkt hierdoor weer wat gerustgesteld. Graham mag de volgende dag weer op consult bij Dr. Lecter. Graham denkt dat de moordenaar het op hem gemunt heeft en dat men de moord van Madchen en Sutcliffe in zijn schoenen wil schuiven. Het team heeft ondertussen al haar eerste succesen geboekt met het onderzoek naar Garret Jacob Hobbs. Men heeft ook ontdekt dat er constant iemand bij Hobbs was en Crawford ziet zijn vermoeden over dochter Abigail in het hele gebeuren versterkt worden.

Hannibal 112-2

Diezelfde avond nog staat Crawford onverwacht bij Lecter voor de deur en eist een verklaring voor het gedrag van Will Graham en Abigail Hobbs. Lecter ziet dit als een uitgelezen moment om ook Crawford tegen Will Graham uit te spelen. Zo laat Lecter Crawford een opname horen van een sessie van Will Graham waar deze aangeeft dat hij zich schuldig voelt over de moord op Marissa Schurr, de hartsvriendin van Abigail Hobbs, die in de jachthut van Hobbs senior aan een hertengewei werd gespietst. Ook vertelt Lecter dat Will, in de nacht dat Schurr werd vermoord, niet op zijn hotelkamer aanwezig was. Crawford weet dat Will de laatste was die Dr. Sutcliffe in leven zag en ook was hij de laatste die met Georgia Madchen sprak, alvorens deze in de fik vloog. Will Graham en Abigail Hobbs reizen met een vliegtuig naar de jachthut van haar vader in Minnesota. In de hut aangekomen hebben de twee een discussie over de vraag of Abigail een visser of een jager was. Abigail bekent dat haar vader haar gebruikte als lokaas voor zijn moordpraktijken. Graham ontdekt eindelijk dat Lecter dingen voor hem geheim heeft gehouden. Maar net als Graham op het punt staat om het meisje te ontmaskeren krijgt hij last van een blackout en wordt een oogwenk later wakker in een vliegtuig op Dulles Airport in Virginia. Abigail Hobbs is spoorloos verdwenen.

Abigail keert ondertussen terug naar haar ouderlijk huis waar ze opgewacht wordt door Dr. Lecter. Abigail vertelt Dr. Lecter dat ze hem bij de blokhut achter heeft gelaten omdat ze zich niet veilig voelde bij hem. Abigail vertelt Lecter dat Graham alles over hen weet en Lecter voegt daar aan toe dat ook Crawford van alles op de hoogte is en dat het meisje gearresteerd wordt zo gauw ze haar weten te vinden. Ook Will Graham wordt verdacht van meerdere moorden. Abigail laat Lecter merken dat ze weet dat hij haar vader had opgebeld op de dag dat hij door Graham werd doodgeschoten en wil weten waarom hij dat heeft gedaan. Lecter bekent dat hij nieuwsgierig was naar wat er zou gebeuren als Hobbs wist dat Graham er aankwam. Ook bekent hij dat hij degene was die Marissa heeft vermoord en benieuwd was wat Abigail hierdoor zou gaan doen. Op de vraag hoeveel moorden Hannibal al geeft gepleegd antwoord hij: "Veel meer dan jouw vader." Op de vraag van Abigail of Lecter haar gaat vermoorden zegt hij: "Het spijt mij, Abigail. Het spijt mij dat ik je niet beter heb kunnen beschermen in dit leven."

Hannibal 112-3

In de voorlaatste episode van het eerste seizoen lijkt de focus zich eindelijk een beetje te verplaatsen van de problemen van Will Graham naar de hoofdrolfiguur uit deze spannende serie, gebaseerd op het epische boek Red Dragon van Thomas Harris. Alhoewel we gedurende het eerste seizoen al meerdere malen aanwijzingen kregen in de richting van duister gedrag van de vriendelijke zielenknijper komt in deze aflevering eindelijk echt de aap uit de mouw. Nu speelt het natuurlijk wel een rol dat we al weten welke kant we op zullen gaan met Hannibal Lecter en als we hem horen zeggen dat hij graag een vriend te eten heeft, krijgen de woorden een andere betekenis dan als een doorsnee mens die woorden gebruikt. Als we Lecter uiteindelijk zijn daden horen bekennen aan Abigail is het al geheel duidelijk dat deze dame het tweede seizoen niet in levende lijve gaat halen.

In Hannibal: Releves draait het vooral om de relatie tussen Graham, Lecter en Crawford. Lecter weet op onnavolgbare wijze Crawford ervan te overtuigen dat Graham te maken heeft met de moorden en dat hij met zo ongeveer elk van de laatste slachtoffers een connectie had. Graham op zijn beurt weet nu dat Lecter ook feiten voor hem achteruit heeft gehouden en het lijkt ons niet meer dan logisch dan dat het wantrouwen van hem tegen zijn zielenknijper nu ook gewekt is. Dan is er natuurlijk ook nog de mysterieuze Dr. du Maurier die ook al een geheim lijkt te delen met Hannibal Lecter. Want wat is er nou precies gebeurd bij de aanval op haar door een voormalig patient van Lecter? Ik weet niet hoe het met jullie gesteld is, maar ik kijk nu al vol spanning uit naar de seizoensfinale van het eerste seizoen van deze imponerende tv-serie van Bryan Fuller. Na alle voor- en hoofdgerechten van seizoen 1 van Hannibal, hebben we nu wel zin in een smakelijk toetje. De vooruitblik zag er in elk geval veelbelovend uit!