CD: Beady Eye - Be

Toen bijna vier jaar geleden de roemruchte band Oasis uitelkaar ging, na de zoveelste ruzie tussen de broertjes Gallagher, werd voor velen duidelijk wie de baas in de groep was geweest. Noel Gallagher, de oudste van de twee, ging verder met zijn band Noel Gallagher's High Flying Birds, terwijl broertje Liam en de overgebleven bandleden van Oasis besloten om verder te gaan onder de naam Beady Eye. Twee jaar na het enigszins tegenvallende debuutalbum Different Gear, Still Speeding keert de Britse groep terug in de albumhitlijsten met haar tweede album Be.

Beady Eye - Be

You might think the grass is greener, here I am on the other side.
Laying back on a round-a-bout, building castles in the sky.
Ten years later I will remember, throw away songs we learn today.
A twenty, twenty visionary, will never waste a single day.
Never waste a single day, come on!
Back again, fist full of pennies, all I get is join the Que.
Got called back while you were out, I'm not bothered but so are you.

Het eerste dat opvalt bij het beluisteren van Be is dat Liam Gallagher toch wel een groot bewonderaar van Britse jaren zestig bandjes zoals The Beatles en The Kinks is. Het album opent met 'Flick Of The Finger', een nummer dat vorige maand al op single was verschenen en waardoor we toch wel weer nieuwsgierig waren geworden naar deze nieuwe plaat. Denk aan Oasis ten tijde van Be Here Now, maar dan uitgebreid met een stevige blazersselectie. Liam heeft nog duidelijk de pest in op zijn oudere broer en geeft hem her en der ('Soul Love', 'Ballroom Figured' en 'Don't Bother Me') een behoorlijke veeg uit de pan. Met Beatle-esque liedjes als 'Face the Crowd', 'Soon Come Tomorrow' en 'Iz Rite' weet Liam zich echter ook prima te redden.

Don't bother me when I'm done.
Have a little fun, did you hear he come?
You say that you're free but I'm one.
Always in the sun which is number one.

You know I'm a man,
I'll make you if I can.
You know I'm a man,
I'll do what I can.

Het album werd geproduceerd door David Sitek, die we ook kennen van TV On The Radio en laat ons een elftal liedjes horen die ook zo onder de naam Oasis hadden kunnen worden uitgebracht. Liam is duidelijk op zijn sterkst in de ballade-achtige nummers die dit album rijk is. Heb je na 49 minuten nog niet genoeg van Beady Eye dan valt het aan te raden voor de Deluxe Edition van het album te gaan, waarop we maar liefst vier extra nummers aantreffen, waaronder het hallucinogene 'Dreaming Of Some Space'. Daar we duidelijk horen dat er iets achterstevoren wordt afgespeeld besluiten we om Adobe Audition er op los te laten en nadat we de tracks omgekeerd hebben blijkt het gewoon een achterstevoren opgenomen versie van het nummer 'Start Anew' te zijn. Het vervreemdende nummer is ook als B-kant van de single 'Second Bite Of The Apple' uitgebracht. Ook 'The World's Not Set In Stone', 'Back After The Break' en 'Off At The Next Exit' laten weer duidelijk horen dat Liam Gallagher prima in staat is om zonder hulp van zijn grote broer Noel toch erg mooie liedjes af te leveren.

Echte diehard Beady Eye-fans gaan trouwens voor de Japanse persing van het album, waarop we naast de hierboven genoemde vijftien tracks nog een tweetal extra nummers aantreffen (het ijzersterke 'Girls In Uniform' en 'Evil Eye'). Vergeleken met Different Gear, Still Speeding is Be een absolute vooruitgang voor Beady Eye.