Orphan Black: Unconscious Selection

Deze review is een recap van Orphan Black, aflevering 9 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Orphan Black: Unconscious Selection (S01E09)

Na de spetterende episode van vorige week zaten we al op het puntje van onze stoel te wachten op de aflevering van Orphan Black van deze week. Vorige week was dan ook wel met een enorme cliffhanger afgesloten. De psychopaat Helena had geprobeert om Sarah's dochterje Kira te ontvoeren, maar was tot inkeer gekomen toen ze in de onschuldige ogen van het kind had gekeken. Toen Kira naar haar moeder toe wilde rennen werd het arme kind aangereden door een auto. Sarah, haar pleegbroer Felix en pleegmoeder Siobhan beleven spannende minuten in het ziekenhuis, terwijl dochtertje Kira in de operatiekamer ligt. Uiteindelijk blijkt het allemaal ontzettend mee te vallen en mag het kind meteen weer mee naar huis. De dokters zien wel iets vreemds op de monitor maar zeggen daar verder weinig over.

Niet dat het nu opeens wat rustiger wordt in het leven van de klonen. De Russische kloon Helena is ook onder de indruk van het ongeluk, maar Tomas wil er niks van weten. Als Sarah haar opbelt wil Tomas dat ze haar naar de boot toelokt, maar Helena wil er niks van weten en gooit de telefoon op de grond. Voor straf wordt ze vervolgens in een kooi opgesloten. Ook Alison had in de vorige aflevering voor de nodige opschudding gezorgd. Nadat ze de nacht heeft doorgebracht in het appartement van Felix gaat ze samen met hem naar haar huis om wat spullen op te halen. Het is dan ook verrassend als ze bij binnenkomst niet alleen haar man aantreft, maar ook de pastoor, een aantal buurvrouwen en buurman. Paul krijgt ondertussen ook bezoek, maar dan van Dr. Leekie. Deze heeft ontdekt dat er niet één maar twee klonen in de club van Olivier aanwezig waren. Paul doet echter net alsof hij gek is en zegt dat hij er niks van begrijpt. Dr. Leekie laat ook merken dat hij van het bestaan van Sarah Manning afweet.

Orphan Black 109-1

Dankzij Paul heeft Sarah een ontmoeting met Dr. Leekie. Deze vertelt haar dat ze een gezamelijke vijand hebben in de vorm van de moordende Helena. Tomas blijkt de leider van een religieuze groepering die zichzelf de Proletheans noemen en die tegen elke vorm van wetenschap zijn. Tomas en Maggie Chen, de vrouw die door Beth Childs was doodgeschoten, vonden Helena in een weeshuis en besloten om haar te trainen, om zo de andere klonen uit te kunnen schakelen. Leekie stelt Sarah voor om Helena aan hem te geven. In ruil zal hij dan de andere klonen met rust laten. Cosima heeft eindelijk ook door dat ze gebruikt werd door Delphine en laat het ook duidelijk aan haar merken, als ze op bezoek komt. Delphine zweert haar dat ze niks aan Leekie heeft verteld over Sarah's dochterje Kira.

Ook Beth Child's oude partner Art Bell lijkt langzaam aan op het spoor van Sarah te komen. Al weet hij nog steeds niet beter dan dat zij Beth Childs is en dat Sarah Manning bij een zelfmoord om het leven is gekomen. Als hij naar de plaats gaat waar Sarah Manning zelfmoord pleegde ziet hij dat er camera's hangen. Als Art de camerabeelden van de avond van de zelfmoord terugziet staat hij perplex. Op de beelden ziet hij hoe zijn collega zelfmoord pleegt en hoe haar dubbelganger er vandoor gaat met haar handtas. Ondertussen is Helena, die nog steeds in de kooi zit, het gelukt om haar telefoon te pakken te krijgen en ze belt naar Sarah om haar te vertellen waar ze is. Sarah gaat naar de boot en heel even krijgen we het idee dat ze er naar toe is gegaan is Helena een kogel door de kop te jagen. Het blijkt al snel dat Sarah geen moordaardig instinct heeft en ze laat Helena leven.

Nadat ze Tomas in een kooi heeft opgesloten gaat ze met Helena in de kofferbak op weg naar Dr. Leekie. Onderweg hangt opeens haar pleegmoeder aan de telefoon die er op staat dat ze samen met Helena naar haar toe komt. Ze heeft namelijk belangrijk nieuws voor hun beiden. Sarah ontmoet Amelia, een alleraardigste Afrikaanse vrouw die de draagmoeder van Sarah blijkt te zijn. Ze had echter vernomen dat de zogenaamde ouders wetenschappers waren en was daarom met haar tweeling gevlucht. De gestoorde Helena is de tweelingszus van Sarah!

Orphan Black 109-2

Zo vlak voor het einde van het eerste seizoen lijkt het verhaal van Orphan Black met elke aflevering alleen maar complexer te worden. Ook in de episode van deze week zat weer een enorme onverwachte wending in het toch al zo spannende verhaal van Orphan Black. Tatiana Maslany is werkelijk een geweldige actrice die aan elk van haar rollen de nodige diepgang weet te geven en zo van elk personage die ze speelt een op zich staand persoon weet te maken. Op de momenten dat we haar in meerdere rollen tegelijk in beeld zien, zie je pas goed hoe bepaalde eigenschappen bij een bepaald persoon horen. Zo staat ze stevig in haar schoenen als zowel Sarah Manning als Detective Beth Childs, is ze paranoide en opstandig als Alison Hendrix, nerdy en rommelig als Cosima en uiterst onvoorspelbaar als de labiele Helena.

Orphan Black 109-3

De Canadese tv-serie Orphan Black is ontzettend populair vanwege de juiste combinatie van sciencefiction en actie, met daarover een snufje goede humor. Komende week is het alweer tijd voor de laatste aflevering van dit seizoen van de succesvolle serie, waarvan al een tweede seizoen is besteld door BBC America. En reken maar dat dit een knallende finale gaat worden. Alison heeft mot met al haar buren en vrienden, Sarah heeft haar gestoorde tweelingszus in de kofferbak en Detective Art Bell is onderweg met een arrestatiebevel voor Sarah Manning. We kunnen nu al haast niet wachten hoe dit af gaat lopen.