CD: Illusionless - Rulers of the Sane

Illusionless is een progressieve deathmetalband uit Leiden die in 2011 werd opgericht. Samen met Uri Dijk, de toetsenist van de uit Etten-Leur afkomstige progmetalband Textures, gingen de mannen van Illusionless naar de O-Town Studio in Oegstgeest, om daar een viertal nummers op te nemen. Bart Hennephof (de gitarist van Textures) nam vervolgens het snarenwerk van deze opnames nog eens onder handen in de Final Focus Studios, waarna de eindopnames ook nog eens werden gemastered door niemand minder dan Acle Kahnney, de gitarist en oprichter van de Britse progmetalband Tesseract. Het resultaat is een heerlijk stuk melomanisch geweld, met als titel Rulers of the Sane.

Illusionless - Rulers of the Sane

Rulers of the Sane opent met 'Intro - Pathways', een instrumentaal intro dat meteen de toon zet voor dit bombastische gitaargeweld. Het nummer klinkt als de soundtrack van een futuristische oorlogsfilm. Bij het intro van 'The Human Failure' moet ik wel meteen aan VoïVod denken. Van die heerlijek sciencefictionmetal met galmende gitaren. Dat gevoel ebt echter snel weg, als zanger en toetsenist Melle Brouwer zijn strot opentrekt.

Turn towards me now relinquish in my hate.
When you feel it it is far too fucking late.
Bathe in the venom of the air which I breathe.
Try to run as your skin begins to seethe.

Illusionless is duidelijk een band die niet over bloemetjes en bijtjes zingt, maar die haar inspiratie put uit het verval van de mensheid, seriemoordenaar, dood en verderf. Zo ook in 'Bloodtrail', waarin de zanger zich verplaatst in een individu die zijn eigen gedachtengang heeft over het tegengaan van overbevolking.

And as I dream about slaughtering you.
Another part of me turns wretched.
So twisted not even death could mend it.
As I leave you fucking beheaded.

De scheurende gitaarriffs van Zeno de Jong, gecombineerd met het stevige baswerk van Jeroen Serdijn, het atmosferische Beatlesesque toetsenwerk van Melle Brouwer en de beukende drums van Joshua Wells resulteren in een degelijk ouderwets aandoend stuk technische Deathmetal.

I am my own king.
Ruler of the sane ... Ruler of the sane!
To the clean, the sinners I bring.
Nothing shall cause my detain.

Illusionless

Met 'Process of Insanity' zijn we alweer aangekomen bij het laatste nummers op dit verbluffende schijfje. 'Process of Insanity' doet wel wat denken aan het oudere werk van Lamb of God en Opeth. Het nummer opent met een filmisch intro, om daarna uit te barsten als een kolkende deathmetal vulkaan. Het nummer eindigt met een prachtig klassiek outro, die klinkt als een episch stuk muziek uit een Lord of the Rings-film. Heb je al cd's in je collectie van bands zoals Lamb of God, Bloodbath, Opeth, White Chapel en/of Martriden, dan mag deze ep Rulers of the Sane van Illusionless zeker niet ontbreken. Een absoluut indrukwekkend debuut. We kunnen haast niet wachten op een volledig album!