CD: Racoon - The Singles Collection

De Zeeuwse band Racoon bestaat dit jaar 15 jaar en dat is reden om iets te vieren. Er zijn meerdere redenen zelfs. Zo wonnen ze begin dit jaar de Popprijs op het Noorderslagfestival, traden ze onder andere in de HMH op ter ere van het jubileum en staat hun laatste album Liverpool Rain al twee jaar in de albumlijst. Maar de kers op hun verjaardagstaart is wellicht de nieuwe cd, met een collectie van de beste singles van de band.

De mannen kenden niet echt een soepele carrière en ontmoetten vele obstakels. Zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige zijn hun muziekcarrière gestart in een hardcoregroep, maar stopten daar in 1996 mee. Ze gingen zich focusen op het schrijven van muziek onder de naam Racoon. Een jaar later voegden ook gitarist Stefan de Kroon en drummer Paul Bukkens zich bij het duo.

Na succesvolle optredens en een goedverkochte eerste demo tekenden ze een contract bij platenlabel Sony, maar een aantal jaar later werden de heren ontslagen. Om toch de boontjes te kunnen doppen werkten zij een jaar lang als vuilnisman om het nieuwe album Another Day te kunnen betalen. De single Love You More zorgde voor een grote doorbraak voor de Zeeuwen en tevens een contract bij label PIAS. Eerder uitgebrachte albums van Racoon kregen qua verkoopcijfers een flinke boost en de band werd in een klap een van Nederlands bekendste bands.

De nummers op het verzamelalbum staan op chronologische volgorde en tevens bevat het boekje een tijdlijn waar alle singles van de cd op staan vermeld. Helaas, voor de echte fans, begint de cd bij 'Feel Like Flying' en staan er geen liedjes op van hun echte begintijd. Wel staan echt alle singles door de jaren heen op de cd, waardoor het een feest van herkenning is voor de liefhebbers. Van het bekendere 'Close Your Eyes' tot het een stuk minder bekende 'Eric's Bar', ze kunnen niet ontbreken.

Dit alles is verpakt in een eenvoudige doch mooie verpakking. Een groot nadeel is dat er foto's van de band door hun loopbaan heen ontbreken en er tevens geen dankwoord van de heren in staat. Je zou zeggen een kleine moeite voor een belangrijk jubileum. Hierdoor heeft de echte fan er weinig aan, aangezien die waarschijnlijk alle albums al heeft, en bestaat de doelgroep uit mensen die pas sinds kort van Racoon hebben gehoord. Voor hen is het een mooie introductie van een succesvolle Nederlandse band, dat wel.

Tracklist

  1. Feel Like Flying (3:32)
  2. Blue Days (3:57)
  3. Smoothly (3:46)
  4. Eric's Bar (2:53)
  5. Side Effects (4:03)
  6. Happy Family (2:43)
  7. Love You More (3:17)
  8. Laugh About It (3:30)
  9. Brother (2:43)
  10. Close Your Eyes (3:49)
  11. Lucky All My Life (3:19)
  12. Clean Again (3:51)
  13. Before You Leave (4:07)
  14. My Town (3:08)
  15. No Mercy (2:46)
  16. Took a Hit [Radio Version] (3:24)
  17. Don't Give Up the Fight (3:20)
  18. Liverpool Rain [Radio Version] (4:17)
  19. Freedom (3:18)
  20. Oceaan (2:44)