Theater: Diederik van Vleuten - Buiten Schot

Er zijn twee hobby’s (of bij mij, verslavingen) die je helaas niet zo vaak kunt combineren: de Eerste Wereldoorlog en theater. Gelukkig heeft Diederik van Vleuten hier een oplossing voor: een theatershow over de Eerste Wereldoorlog. Nu zullen veel mensen zeggen dat wij niet meededen en dat het voor ons niet leuk of interessant kan zijn maar Diederik bewijst met de show Buiten Schot hun ongelijk.

De grote vraag bij een show als deze is of hij nu juist leuk is voor de echte WO1 freak of meer voor het algemene publiek. Na de voorstelling heb ik het er met meerdere mensen over gehad en of je nu wel of niet iets wist over deze zwarte periode in onze geschiedenis maakte geen bal uit. De manier waarop Diederik zijn verhaal doet is dermate goed dat iedereen een geweldige avond heeft. Het is zeker geen cabaret maar schitterend historisch theater met hier en daar een grapje, schitterende liedjes en vooral veel persoonlijke verhalen.

Gelukkig kan hij ook in deze show goed gebruik maken van zijn typetjes. Door deze te gebruiken lijkt Diederik het geheel echt in de historische context te kunnen plaatsen.

Vorig jaar had Diederik al een schitterende historische theatershow met Daar Werd Wat Groots Verricht over de geschiedenis van zijn familie in Indonesië. Aan de hand van een aantal brieven van diezelfde familie doet hij dit seizoen én volgend seizoen de theaters aan met weer een geweldige show. Deze brieven zijn geschreven door twee broertjes die vanuit het Nederlandse Brabant de kanonnen in België konden horen bulderen in het begin van de oorlog. Het is duidelijk dat hij zelf een grote interesse heeft in de Grote Oorlog maar het feit dat alles in de voorstelling ook daadwerkelijk klopt, bewijst dat hij veel research heeft gedaan.

Mocht het nog niet duidelijk zijn dat deze show een absolute aanrader is dan bij dezen! Het is twee keer meer dan een uur genieten met een wapenstilstand in het midden om even bij te komen van al de mooie verhalen.