CD: The Postal Service - Give Up (Deluxe 10th Anniversary Edition)

The Postal Service ontstond in 2001 nadat Ben Gibbard, ook bekend van de groep Death Cab For Cutie, het liedje '(this is) the dream of Evan and Chan' had ingezongen op het album Life Is Full of Possibilities van Dntel, het eenmansproject van Jimmy Tamborello. De samenwerking smaakte naar meer en zo besloten Gibbard en Tamborello hun krachten te bundelen. Omdat de twee muzikanten niet echt bij elkaar om de hoek woonden - Gibbard woonde in Seattle en Tamborello in Los Angeles - was er maar één manier om samen muziek te maken en dat was via cd-roms, die via de post naar elkaar werden gestuurd. Zo ontstond een project met de naam The Postal Service.

The Postal Service - Give Up

In Nederland werd The Postal Service vooral bekend met hun liedje 'Such Great Heights', dat in 2007 voor een reclamespotje van een uitzendbureau werd gebruikt. The Postal Service maakt melancholische popliedjes met een fijn electro randje. Door de kenmerkend zachte stem van Gibbard doet The Postal Service regelmatig denken aan Gibbard's andere band Death Cab For Cutie, maar door de toevoeging van de electronische elementen in de liedjes door Tamborello heeft de band zeker een eigen gezicht. Helaas zou het maar bij één volledig album en een aantal ep's blijven, die allemaal op deze dubbel-cd terug te vinden zijn.

The Postal Service - Give Up 1

Cd 1 van Give Up opent met het reguliere album in een geremasterde uitvoering. Zelfs tien jaar nadat de plaat voor het eerst werd uitgebracht klinkt de muziek nog steeds niet gedateerd. Met liedjes als 'The District Sleeps Alone Tonight', 'Sleeping In', 'Clark Gable' en 'We Will Become Silhouettes' levert The Postal Service zeer aanstekelijke electropop waarbij het moeilijk stilzitten is. Bij Brand New Colony waan je jezelf zo weer in de tijd van de Nintendo spelcomputer. Bij 'This Place is a Prison' en 'Natural Anthem' horen we dat de heren ook niet schroomden om te experimenteren, met een zeer geslaagd resultaat. Bij het beluisteren van het veelzijdige album is het dan ook niet verrassend dat Give Up destijds, op Nirvana's album Bleach na, het bestverkochte album van Sub Pop was en zelfs de platina status behaalde.

The Postal Service - Give Up 2

Op het tweede cd'tje gaat een wens van veel fans van The Postal Service in vervulling. Het glimmende schijfje opent namelijk met twee nieuwe liedjes van de band. 'Turn Around' en 'A Tattered Line of String' zijn gloednieuwe tracks, die ook zo op het album hadden gepast en die kunnen wedijveren met de beste nummers van Give Up. Vooral het laatste liedje heeft een lekkere melodielijn die meteen in je hoofd blijft hangen. "You’ve got the tattered light of string, And you tied round everything. That you want to call your own, but it never seems to hold." Naast de twee nieuwe liedjes treffen we op het tweede schijfje ook alle non-album tracks van The Postal Service aan. Naast Give Up bracht de groep tussen 2003 en 2005 een viertal ep's uit. Naast de nodige remixen horen we ook goed uitgevoerde covers van John Lennon ('Grow Old With Me'), The Flaming Lips ('Siddenly Everything Has Changed') en Phil Collins ('Against All Odds'), een akoestische versie van 'Recycled Air' en een tweetal covers van nummers van The Postal Service, uitgevoerd door The Shins ('We Will Become Silhouettes') en het sublieme Iron & Wine ('Such Great Heights').

Heb je dus dit indrukwekkende album nog niet in je collectie, of is je exemplaar wel eens toe aan vervanging, dan is deze release een prima gelegenheid om in één keer het complete oeuvre van de groep aan je verzameling toe te voegen.