CD: Black Rebel Motorcycle Club - Specter At The Feast

Na een stilte van drie jaar keert Black Rebel Motorcycle Club terug met het album Specter At The Feast. De plaat werd in een voor de bandleden zeer moeilijke periode opgenomen en dat heeft ook zeker zijn uitwerking op de liedjes gehad.

Black Rebel Motorcycle Club - Specter at the Feast

In 2010 stond het trio Black Rebel Motorcycle Club op het Pukkelpop festival. Wat een mooi optreden had moeten worden veranderde in een zware domper toen Michael Been, vader van bassist Robert Levon Been en vaste geluidsman van de band, bij het concert een hartaanval kreeg en overleed. Zoals bij de meeste muzikanten bestond het verwerkingsproces van de mannen van BRMC uit het schrijven van nieuwe liedjes, wat resulteerde in het album Specter At The Feast.

Specter At The Feast is het zevende album van BRMC en kenmerkt zich door de grote hoeveelheid ingetogen nummers. Bij nummers als 'Fire Walker', 'Returning' en 'Lullaby' doet de groep zelfs aan U2 denken. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel op het album. Voor de liefhebbers van albums als het titelloze debuut en de plaat Howl, staan er op dit album stevige rockers als 'Rival', 'Teenage Disease', 'Funny Games' en 'Sell It', maar een score van 4 op 12 is toch wat aan de magere kant. Ook de beslissing om de twee zwakste nummers van het album achterelkaar te zetten was misschien wel een beetje dom. Het is mij sowieso een raadsel waarom het niemendalletje 'Sometimes the Light' op de elpee terechtgekomen is.

Black Rebel Motorcycle Club (Foto: James Minchin)
Black Rebel Motorcycle Club (Foto: James Minchin)

Het mooiste nummer op Specter At The Feast is 'Let the Day Begin', een cover van de hit van The Fall, de oude band van Michael Been. Helaas springt het album qua genres teveel van de hak op de tak en is daardoor een onsamenhangend geheel geworden, die voor de gemiddelde luisteraar niet lang zal blijven hangen. Op een paar sterke nummers na, is Specter At The Feast een matig album geworden, dat we waarschijnlijk snel weer zullen vergeten.