Gadget: In-ear headphone SoundMAGIC E10

Eind vorig jaar hadden we op FOK! een review van de in-ear Teufel Aureol Fidelity headphone. Een genot om naar te luisteren, maar daar zat ook een prijskaartje aan (99 euro). Uiteraard barst dan ook de discussie los of (erg) duur nu beter is dan (erg) goedkoop. Geluidservaring blijft een subjectief onderwerp en daarom interessant om maar weer eens te bespreken in een review van een goedkoper alternatief van in-ear headphones: de soundMAGIC E10. 

Uiterlijk

De SoundMAGIC reeks is van Chinese makelaardij, afkomstig van een bedrijf dat naast productie voor grotere Westerse merken, nu ook onder eigen naam ook geluidsapparatuur produceert en exporteert. De E10 is in Nederland voor ongeveer 40 euro te verkrijgen (oa. bij hdphns). De koptelefoon heeft een traditionele fit en wordt geleverd met 7 verschillende maten silicone eartips, waarvan 1 double flanged, een reiszakje en een kabelclip. De kabel is met een lengte van 1,2 meter lang genoeg voor de meeste gebruiksopties. Daarnaast is de kabel gemaakt van buigbaar rubber dat wel behoorlijk sterk en gehard aan de buitenkant is en dus tegen een stootje zou moeten kunnen. Na anderhalve maand intensief gebruik is de kabel inderdaad stevig gebleken en toont nog geen zwakke plekken, zelfs niet na een paar keer ergens achter te zijn blijven hangen. De metalen en met goud beplate 3.5mm plug is tevens stevig en niet onbelangrijk voor broekzakgebruik: recht en verstevigd met flexibel rubber aan de overgang tussen kabel en plug. Persoonlijke ervaring leert dat de overgang van plug naar kabel vaak de locatie met de meeste schade is geweest. De E10-kabel en plug lijken na anderhalve maand gebruik erg stevig en toch meegaand te zijn. De behuizing van de doppen is ook van metaal, deze lijken dus evenwel tegen een behoorlijk stootje te kunnen. Ook op de details is gelet: een goed bevestigd metalen roostertje blokt de ingang voor vuil naar de binnenkant van de doppen, waardoor ze goed schoon blijven van binnen. Tevens erg handig in het uiterlijk design: de rechterdop heeft een subtiel klein rood ringetje (de linker is blauw) waardoor je niet hoeft te zoeken naar L'tjes en R'tjes. De meegeleverde kabelclip is vrij lang en blijft hierdoor beter zitten dan sommige clips waarvan de armen een stukje korter zijn. 

Geluid

De reeks modellen in-ears van soundMAGIC zouden elk hun eigen klankkarakteristieken hebben. Aangezien we voor nu alleen de E10 getest hebben is een vergelijking met andere modellen nog niet mogelijk. Wat de E10 belooft is "powerful bass balanced with superb musical detail". Om de krachtige bass op te pikken is de gebruikelijk 50 uur inspelen absoluut geen noodzaak, 50 milliseconden lijken genoeg. De bass is zoals is beloofd erg krachtig, vol en toch soepel. De middentonen zijn goed en helder, maar voor een perfecte balans zouden de hogere tonen en wellicht ook het middenbereik nog iets krachtiger mogen zijn. De bass is bij enkele muzieksoorten zo vol dat de balans met het midden en hoge bereik net iets verstoord wordt. Desalniettemin is het een vol en warm geluid en komen er geen blikkerige uitschieters uit. Het volumebereik van de headphones is prima en kan heel wat aan. Daarnaast zorgen de meegeleverde siliconen tips bijna altijd wel voor een perfecte fit, zodat al het geluid van buiten goed tegengehouden kan worden. Perfecte aansluiting is ook van belang voor de balans van het geluid en de volheid van de bass. Deze doppen passen prima en zorgen voor zoveel 'noise cancellation' dat ik op het station niet eens hoorde dat er een conductrice een meter achter me naar me stond te schreeuwen dat ik niet aan deze kant van de trein moest instappen. Zulke goede isolatie kan dus ook lastig zijn en in het verkeer wellicht gevaarlijk ook. Maar het komt zeker ten goede aan de muziekbeleving! 

Er zijn dus zeker ook goedkopere earphones te koop die een goed geluid verzorgen en ook de belangrijke uiterlijke kenmerken hebben die bijdragen een het geluid- en draaggenot. SoundMAGIC heeft nog enkele andere modellen (tussen de 22 en 60 euro) die wellicht ook een sterk geluid met zich meedragen. De E10 bewijst in elk geval een zeer goede keuze te zijn voor de muziekliefhebber, zeker als je van een volle, krachtige bass houdt. De prijs van 40 euro is voor deze kwaliteit erg gunstig te noemen. 

Specificaties
Driver: Dynamics10mm Neodymium Driver
Frequentie bereik: 15Hz-22KHz
Impedantie: 16±10% Ohm
Gevoeligheid: 100±2 dB bij 1KHz/mW
Kabellengte: 1.2 m
Connectie: Stereo 3.5mm, I style Gold-planted plug
Gewicht: 11 g