Arbitrage

De kredietcrisis is al jaren een terugkerend onderwerp in de nieuwsberichten. 'Topmannen harken bakken met geld binnen, terwijl de gewone werknemer het moet bezuren', is een veel gebruikte zin onder de gewone Nederlander. In de thriller Arbitrage speelt Richard Gere (Chicago) de topman Robert Miller. Hij lijkt gelukkig te zijn met zijn gezin en prachtige vrouw Ellen (Susan Sarandon, Cloud Atlas). Robert maakt echter een aantal verkeerde keuzes, die verkeerd uitpakken.

Voor de buitenwereld is het niet zichtbaar, maar in feite zit Robert diep in de schulden en moet hij zo snel mogelijk zijn bedrijf verkopen. Ook zijn affaire met de jonge kunstenares Julie (Laetitia Casta) komt onder druk te staan, helemaal wanneer tijdens een autorit Julie komt te verongelukken en Robert weet te overleven. Zijn perfecte leven komt drastisch in gevaar.

Robert moet zien te ontkomen aan de gedreven rechercheur Michael (Tim Roth, Reservoir Dogs), die een onderzoek heeft gestart naar het ongeluk. Tweede verdachte is Jimmy (Nate Parker), van wie Michael denkt dat hij Robert probeert te laten ontsnappen aan een straf. Wat volgt zijn spannende scènes, waarin je nooit weet of je het hoofdpersonage de vervelende situaties nou gunt of dat het eigenlijk een goedaardige man is.

Dat is voornamelijk te danken aan een voortreffelijke rol van Richard Gere, die met zijn coolheid overtuigend het gladde personage neerzet. Aan de ene kant begrijp je hoe hij zich gedraagt, maar aan de andere kant is het ook een egoïstisch persoon. De kijker wordt volledig alleen gelaten in het maken van conclusies, die moet je zelf invullen.

Maar daarnaast verdienen vrijwel alle acteurs een compliment, zij maken de film. Met name Tim Roth en Susan Sarandon spelen allebei prachtige rollen en zijn heerlijk om naar te kijken. Ondanks de schaarse actiescènes (maar daar draait de film ook niet om) blijft het boeiend en spannend om te kijken, omdat je je al snel verwant gaat voelen met de personages.

Verwacht geen mindfuckthriller, waarbij je elke seconde op het verkeerde been wordt gezet. Arbitrage is een scherpe low-budgetfilm, waarbij het verhaal en de personages leidend zijn. Al snel word je de film ingezogen en laat het je niet snel meer los. Daardoor komt de aftiteling als een verrassing en blijven er nog iets teveel vragen open. Maar dat is slechts het enige minpunt in de verder meer dan prima drama/thriller-film.