Earthflight

De Britse filmmaker en schrijver John Downer bezocht in dik vier jaar tijd meer dan veertig landen om opnames te maken van meer dan honderd vogelsoorten. Dit resulteerde in een prachtige zesdelige documentaire-reeks waarbij superlatieven tekort schieten. Voor de filmbeelden van Earthflight maakt Downer uitgebreid gebruik van de meest uiteenlopende technieken. Van minuscule camera's op (tamme) vogels tot helikopters en ultralight vliegtuigjes, alles wordt gebruikt om de vliegervaring van onze gevederde vrienden zo dicht mogelijk te benaderen.

Earthflight 1

De serie Earthflight bestaat in totaal uit zes delen. In de eerste vijf delen worden de diverse continenten bezocht, in het laatste deel krijgen we een blik achter de schermen bij de voorgaande afleveringen. Voor het commentaar kan gekozen worden tussen de originele begeleiding van David Tennant en de Nederlandse nasynchronisatie van Han Oldigs. In de eerste aflevering gaan we naar Noord-Amerika waar we kennis mogen maken met de wereld van jagende roodstaartbuizerds, vissende Amerikaanse zeearenden en bruine pelikanen en rondtrekkende sneeuwganzen. Vooral de beelden van op vleermuizen jagende jonge roodstaartbuizerds en van grote, voor de Californische kust 'vliegende' scholen mantaroggen zijn zeer indrukwekkend te noemen.

Earthflight 2

In de tweede aflevering uit de serie gaan we naar het Afrikaanse continent. Met een grote groep jan-van-genten duiken we tussen de haaien, dolfijnen en walvissen die op weg zijn naar de grote sardine-trek. Vanaf de rug van een visarend zien we een eiland dat geheel uit flamingo's bestaat. Vervolgens vliegen we op de rug van een arend door de waternevelen van de Victoria-watervallen en duiken we naar vis in de machtige Zambezirivier. Nadat we nog kennis hebben mogen maken met de aasgieren van de Serengeti komen we als laatste aan bij de flamingo die zo ongeveer in elk roofdier, van baviaan tot hyena, een potentiële vijand heeft. In tegenstelling tot wat je van de nichterig roze vogel zou verwachten heeft de flamingo ook één van de meest boeiende paringsdansen in huis, welke prachtig in beeld wordt gebracht.

Earthflight 3

Aan het begin van de derde aflevering van Earthflight zien we hoe ooievaars vanuit Afrika op weg gaan naar Europa. In Rome zien we hoe een groep slechtvalken de strijd aangaat met 20 miljoen spreeuwen, wat leidt tot prachtige luchtacrobatiek. In Hongarije bezorgen oeverzwaluwen eendagsvliegen een slechte dag en voor de Britse kust zien we hoe goed jan-van-genten kunnen duiken naar hun prooi. Tot slot zien we opnieuw de sneeuwganzen uit het eerste deel, die inmiddels zijn aangekomen op Spitsbergen om hun jongen groot te brengen. Zelfs ijsberen gaan voor deze felle, waakse vogels op de loop. Neem daarbij de imponerende beelden van onder meer het Londense havengebied en de Hollandse bollenvelden en je weet dat je Europa te zien krijgt zoals je het nog nooit eerder hebt gezien.

Earthflight 4

In de vierde aflevering van Earthflight reizen we naar Zuid-Amerika, waar de oerwouden van het Amazonegebied door de meest kleurrijke exotische vogels worden bewoond. Zo zien we ara's op zoek naar geneeskrachtige klei, zien we monniksgieren tafeltennis spelen met schildpadeieren en duiken roetgierzwaluwen weg achter watervallen om een dutje te doen terwijl iets verderop de kolibries aan het badderen zijn. De meest indrukwekkende vogel van Zuid-Amerika is zonder enige twijfel de Andescondor. Deze reusachtige vogel, die ook wel de vliegende deur wordt genoemd, zien we in groepen van tientallen vogels zoeken naar kadavers van runderen en andere bergdieren. Vooral de opname van een condormoeder die haar jong van een richel afduwt omdat 'ie moet leren vliegen zijn erg vertederend.

Earthflight 5

In aflevering vijf gaan we samen met een grote groep jufferkraanvogels in vogelvlucht over twee continenten in hun reis op weg naar India. Tegelijkertijd vliegen Indische ganzen zo'n acht kilometer hoger naar het Aziatische continent. In Rajasthan in India zien we hoe aasgieren de restjes van de jachtbuit van tijgers opruimen, zien we hoe apen en duiven samen een tempel bewonen en krijgen we te zien hoe 9000 kraanvogels overleven in het midden van een woestijn. In de outbacks van Australië zien we grote zwermen Witkuifkaketoes en krijgen we beelden te zien van de allergrootste massa grasparkieten die ooit op film is vastgelegd. In China gaan we vervolgens met zwaluwen over de Grote Muur en zien we ook prachtige beelden van de Verboden Stad. Tenslotte gaan we naar Japan waar we de kraanvogel in al haar facetten te zien krijgen. Een zeer sierlijke vogel die ook nog heel mooi kan dansen in de sneeuw.

Earthflight 6

De laatste aflevering uit de reeks heet De Lucht In: Achter de Schermen bij Earthflight, een titel die de lading aardig dekt. Met behulp van hanggliders, op afstand bestuurbare vliegtuigjes en allerlei vermommingen werden opnames gemaakt van allerlei vogels wereldwijd, waarbij we heel vaak het gevoel krijgen alsof we midden tussen de gevederde vrienden meevliegen. De beelden waarbij we kuikens de cameramensen overal zien volgen zijn opnames om kippenvel van te krijgen.

Extra:
Als bonus zit er bij de mooi uitgevoerde uitklapbox een dvd met de volledige eerste afleveringen van de BBC-series The Circle of Life, Great Barrier Reef, Expedition New Guinea en Madagascar: een Eiland Vol Verrassingen.

Conclusie: Mocht je eerder al genoten hebben van series zoals Planet Earth en Frozen Planet dan mag ook deze verzamelbox niet ontbreken in je collectie. Earthflight is een serie waarin we beelden te zien krijgen zoals die nog nooit eerder werden vertoond. Het zal waarschijnlijk nog heel erg lang duren voordat we als mens zelfstandig kunnen vliegen, maar tot die tijd zal deze zwaar imponerende documentairereeks dat gevoel het dichtst weten te benaderen. Earthflight is een zeer essentieel document voor een ieder met een hart voor de natuur.