CD: The Alvaret Ensemble - The Alvaret Ensemble

Zo vlak voor het einde van het jaar komt het kwartet The Alvaret Ensemble met een release die vele jaarlijstjes in de war zal brengen. In een kleine 90 minuten neemt het avantgardistische gezelschap ons op haar gelijknamige debuutalbum mee op een muzikale reis door een droomlandschap waar alles kan maar niks moet en waar het de stiltes zijn die volume geven aan het geheel.

The Alvaret Ensemble is een curieus gezelschap bestaande uit een stel gelauwerde muzikanten. Zo is er de in Berlijn wonende Brit Greg Haines, wiens pianowerk duidelijk is beinvloedt door grootmeesters zoals Steve Reich, Gavin Bryars en Philip Glass. Naast Haines bestaat het collectief uit de Nederlanders Jan Kleefstra (stem en gedichten), Romke Kleefstra (gitaar en effecten) en Sytze Pruiksma (percussie). De gebroeders Kleefstra kennen we ook van het gezelschap Piiptsjilling, die muzikaal gezien behoorlijk in dezelfde richting zitten. Het geluid van The Alvaret Ensemble laat zich het beste omschrijven als ambient geluidsvelden waarin op avontuurlijke wijze wordt geëxperimenteerd met bombastische klanken, waarbij het plaatje compleet wordt gemaakt door de door Jan Kleefstra voorgedragen gedichten in de Friese taal. Voor degenen die deze taal niet machtig zijn, er zit een Engelse vertaling bij.

Voor het opnemen van hun debuutalbum vertrok het viertal in augustus 2011 naar de Grunewaldkerk in Berlijn waar men in drie dagen, samen met gastmuzikanten als Iden Reinhart (op viool), Hilary Jeffery (Trombone), Peter Broderick (op viool) en Martyn Heyne (op kerkorgel), een tiental nummers op de band wisten vast te leggen. Het resultaat van de opname in de enorme kathedraal mag er dan ook zeker zijn. Wat meteen opvalt bij het bekijken van de tracklist is dat alle nummers op de dubbel-cd een titel bestaande uit een combinatie van drie letters hebben. Muzikaal doet de groep wel wat denken aan bands zoals Bohren und der Club of Gore, Dead Can Dance of The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, maar er zijn ook duidelijk sporen te horen van minimalisten zoals Klaus Schulze of Brian Eno, waarbij klassieke strijkinstrumenten en piano een grote rol spelen.

The Alvaret Ensemble lp

Het album The Alvaret Ensemble van de gelijknamige formatie is uitgebracht bij Denovali Records en is verkrijgbaar op zowel cd als vinyl. Voor de fijnproevers is er zelfs een editie van 150 exemplaren waarbij de lp's op zwart en wit vinyl zijn geperst. Als je muziek in je collectie hebt van de eerder genoemde artiesten of bijvoorbeeld Set Fire to Flames of Arvo Pärt dan mag je dit muzikale document zeker niet missen. Neem daarbij de vervreemdende Friese gedichten van Jan Kleefstra en je weet dat je begonnen bent aan misschien wel het meest avontuurlijke album van 2012.