Wreck-It Ralph

Wreck-It Ralph is de nieuwste film uit de stallen van de Walt Disney Animation Studios, inmiddels alweer de 52e animatiefilm. Dit keer echter geen verfilming van een klassiek sprookje, maar iets moderner. Disney duikt namelijk de wereld in van de arcade-games. Kan Disney met dit moderne verhaal toch een vleugje van de bekende charme naar voren brengen?

WIR poster

De film gaat over het titelpersonage Wreck-It Ralph, een figuur in een lang bestaande arcade-game. Hij is echter, tegen wil en dank, de vijand in deze game. Dagelijks is hij bezig met het slopen van een flatgebouw, waarna Fix-It Felix alles repareert en de slechterik verslaat. Wanneer de arcadehal sluit, stappen de game-personages echter uit hun rol en kunnen van spel naar spel reizen. Als het dertigjarig bestaan van de game echter wordt gevierd zonder Ralph, besluit hij op jacht te gaan naar een medaille. Dit om het respect van de bewoners van zijn spel te verdienen. Echter is het reizen tussen spellen niet zonder gevaren.

Wreck-It Ralph is een waar paradijs voor de klassieke gamer. De referenties zijn eindeloos. Zo zijn er de bekende game-geluiden, het tonen van vele (vaak oudere) arcade-games en natuurlijk de bekende figuren. Zo heeft Bowser (van Mario) een rol, en zien we zelfs Sonic kort voorbijkomen. En dan nog maar niet gesproken over de hilarische referenties naar Pac-Man. 

WIR Screen

Echter kan je je tijdens het kijken van deze film niet onttrekken aan het feit dat het meer een Pixar-film dan een Disney-film is. Dit is niet per se slecht, gezien Pixar de laatste jaren vele schitterende films heeft gemaakt (Wall-E, Up). Hierin waren de personages écht het hart van de film. Wreck-It Ralph past een beetje in dit straatje. Het is een film met een hart, en de personages worden gedurende de korte speelduur van deze film goed uitgewerkt. De film wordt hierdoor wel wat voorspelbaar en dus is de film niet echt verrassend.

Eerlijksheidshalve is Disney jaren niet verrassend geweest, maar kwam hier altijd mee weg. En ook in dit geval pakt het goed uit. De film is grappig, het verhaal heeft voldoende tempo en de animatie is perfect. Ook worden de regels van het reizen tussen spellen goed uitgelegd. Dit brengt de nodige spanning met zich mee. Voor deze review is de originele versie bekeken waarbij de stemmencast prima in orde is. Vooral de animatie van het personage Vanellope von Schweetz is sterk gebaseerd op de stemacteur (Sarah Silverman) wat de animatie ten goede komt. 

wir 2

Wreck-It Ralph is de perfecte film om met kleinere kinderen heen te gaan tussen al het Hobbit- en James Bond-geweld van de laatste weken. Ook game-fanaten halen hun hart op bij het zien van de vele referenties. Al met al flikt Disney het gewoon weer en laten ze met Wreck-It Ralph zien dat ze nog jaren meekunnen.