Far Cry 3 (singleplayer)

Rennend voor de vijand beland ik bij een rivier en achterom kijkend, kogels ontwijkend spring ik het water in. Twee tellen later kijk ik naar een laadscherm; een krokodil die ik over het hoofd had gezien vond mij wel een lekker hapje, met desastreuze gevolgen. Welkom in Far Cry 3, welkom in de jungle rechtstreeks uit hel.

In Far Cry 3 ben jij Jason Brody, een jonge knul die met zijn vrienden gaat skydiven op een vakantie in exotische oorden. Met je vrienden land je op een exotisch eiland waar al snel de problemen beginnen. Brody, zijn twee broers en enkele vrienden worden gevangen genomen door ene Vaas. Deze knakker heeft het niet allemaal op een rijtje en geeft leiding aan een bende piraten die doet aan mensenhandel.

Samen zit je met een van je broers gevangen en al snel weten jullie twee, zonder de anderen, aan een ontsnapping te beginnen. Voor je ogen wordt je broer doodgeschoten als jullie ontdekt worden en Vaas geeft jou dertig seconden om te ontsnappen terwijl hij en zijn maten jacht op jou gaan maken. Een heel verhaal en dit waren nog maar de eerste vijf minuten van het spel, maar de toon is gezet.

Voor degenen die deze recensie lezen: tot op het moment van schrijven is het mij niet gelukt om online te spelen. Of dit aan mij ligt of aan het feit dat de game nog niet uit is en er te weinig recensenten online zijn ben ik aan het uitzoeken. In deze recensie is dus alleen de singleplayer meegenomen. De multiplayer krijgt van mij een apart artikel als ik daar mee gestoeid heb.

FC3Welcome to the jungle
Als er een rustmoment komt, dingen duidelijk gemaakt worden, krijg je een eerste echte introductie tot het spel. Je voert enkele simpele opdrachten uit en hebt daarmee de basis geleerd voordat je de wijde omgeving gaat verkennen. Eenmaal in het wild losgelaten is de keuze aan jou wat je gaat doen. Ga je op zoek naar verloren schatten? Of jagen wilde dieren? Lokale bewoners helpen of gewoon lekker toeren en je ziet het wel?

De vrijheid is groot en het hele eiland ligt aan je voeten. Het enige nadeel is dat jouw kaart niet werkt. Gebieden zijn wel toegankelijk maar om de kaart te activeren zul je in één van de vele zendtorens moeten klimmen. Bovenin schakel je de zendtoren in en de kaart wordt voor de omgeving van de toren bijgewerkt, veel makkelijker navigeren. Op spectaculaire wijze glijd je naar beneden aan een kabel en ga je verder.

Terwijl je de jungle verkent krijg je ook te maken met wilde dieren. Op je kaart zie je in welk gebied welk wild dier je tegen kunt komen, wat het jagen iets makkelijker maakt. Wees niet ongerust, gebieden zijn groot en je moet toch wel aardig zoeken naar de beesten zelf. Eenmaal gevonden moet je ze ook nog doden wat vaak toch best lastig is. Vleeseters zullen namelijk als je te dichtbij komt aanvallen en planteneters zullen vluchten. Natuurlijk helpt een regen van kogels wel om een aanstormende waterbuffel tegen te houden, maar vergeet niet dat er waarschijnlijk twee of drie buffels bij lopen want het zijn kuddedieren.

Elk wild dier dat je tegenkomt en doodt kun je stropen voor huiden. Deze huiden zijn onderdeel van verschillende voorwerpen die je kunt maken. Denk niet aan een AK 47 gemaakt van tijgerhuiden zoals McGuyver dat zou kunnen, maar eerder aan een grotere rugzak. Een portemonnee waardoor je meer geld bij je kunt dragen of een riem waardoor je meer granaten kunt dragen.

FC3Alle huiden zijn bruikbaar en mocht je ze niet kunnen gebruiken dan kun je ze verkopen voor extra geld. Naast huiden stropen van wilde dieren kun je ook bladeren verzamelen van verschillende planten en die gebruiken voor medicinale doeleinden. Zo kun je jouw levensbalk weer aanvullen of tijdelijk beter worden in het jagen van dieren. Naast het verzamelen van huiden, bladeren, het maken van tassen en dergelijke kun je ook artefacten verzamelen, brieven uit de Tweede Wereldoorlog zoeken en SD-kaartjes met belangrijke informatie vinden. Naast het simpele zoeken en verzamelen kun je ook specifieke opdrachten voltooien zoals het doden van een zeldzame witte tijger met pijl en boog of een specifieke vijand aan je mes rijgen. Zorgen maken over dat er te weinig te doen is in bepaalde gebieden is echt niet nodig. De spelwereld van Far Cry 3 is groot en zeer rijkelijk gevuld. Je hebt overal de vrije keuze in of je het doet of niet en het is zeker niet verplicht.

Een echte krijger
Om te overleven in de jungle en je vrienden te kunnen redden zul je een krijger moeten worden. Je moet de vijanden uitschakelen en gebruikmaken van de omgeving en gelukkig heb je daar de juiste gereedschappen voor.

Je begint met enkele simpele wapens en door te spelen en verschillende zendtorens te activeren wordt het arsenaal steeds uitgebreider. Je kunt alles ook kopen maar dat kost je een vermogen en daar houden we niet van. Maar niet alleen wapens zullen je helpen om nederzettingen van vijanden omver te gooien.

FC3Stel je nadert een nederzetting met zo'n vijf vijanden. Je kunt naar binnen rennen, vliegensvlug een regen van kogels eruit spugen en daarmee 500 punten scoren. Je kunt ook naar binnen sluipen, elke vijand één voor één uitschakelen en ongezien het kamp veroveren. BAM! 1500 punten. Maar het hoeft af en toe niet moeilijk te gaan. Zo hebben vijanden soms een tijger of een beer gevangen genomen. Schiet van een afstandje de kooi kapot en kijk wat een woest, wild dier met een stelletje piraten doet. Scheelt jou veel werk, het levert je punten op en je hebt een prachtig uitzicht. Let wel op dat het een wild dier is dat jou ook aanvalt als de situatie verandert.

Zo was ik een keertje bezig in een nederzetting, beetje kelen doorsnijden en zulks toen er een wilde tijger een hapje kwam eten in de nederzetting. Ik zat gevangen, aan de ene kant de vijand en aan de andere kant de tijger. Ik bleef zitten, hopelijk zouden ze elkaar afmaken, maar helaas de tijger vond me en toen ik wegrende begonnen de piraten op me te schieten. Vluchten is dan de enige optie.

Er zijn dus zat verschillende manieren om punten te verdienen. Met deze punten verdien je vaardigheidspunten die je kunt gebruiken om je tatoeage uit te breiden. Je hebt namelijk een tatoeage waar jij jouw krachten uit leent. Er zijn drie categorieën waar je uit kunt kiezen en die zullen alledrie verschillende paden geven om bepaalde dingen te doen. Ook hier zit veel vrijheid in en je kunt combineren wat je fijn vindt. Wil je bijvoorbeeld op exotische wijze mensen kunnen ombrengen maar daarnaast ook alles uit verschillende planten kunnen halen, dan is dit volledig mogelijk ook al zijn het verschillende paden die je bewandelt.

Conclusie
Ubisoft heeft zijn best gedaan om een prachtig, rijkelijk gevuld exotisch eiland neer te zetten en het is ze verdomd goed gelukt. Er zijn geen dode punten waar gewoon niks te doen is, er is altijd en overal wel wat te vinden. Wilde dieren, gekke piraten, exotische planten en nog heel veel meer zorgen ervoor dat dit een complete, geweldige singleplayer-ervaring is die ik iedereen kan aanraden.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Groot en rijkelijk gevuld   10
+ Vrijheid  
+ Grafische parel


Gespeeld op de PlayStation 3. Ook voor Xbox 360 en Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.