Uilenspiegel

In september 1973 bestond de Nederlandse omroep AVRO 50 jaar. In het kader van dat 50-jarig bestaan van de omroep verfilmde regisseur Walter van der Kamp het historische verhaal Tijl Uilenspiegel van Charles de Coster uit 1867.

Uilenspiegel1

Het verhaal van Tijl Uilenspiegel speelt zich af in Vlaanderen in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Tijl (Wim van der Grijn) is een vrolijke, onbezorgde jongen die wel van een geintje houdt. Nadat zijn vader is overleden, begint Tijl zich te verzetten tegen de Spaanse overheersers. Samen met zijn trouwe vriend Lamme Goedzak (Rudi Falkenhagen) en zijn geliefde Nele (Willeke Alberti) beleeft Tijl allerlei spannende avonturen.

Uilenspiegel2

Wat meteen opvalt bij het opzetten van de dvd is dat de serie nogal wat ruis in beeld heeft en regelrecht van een oude videoband afkomstig lijkt te zijn. Met andere woorden: de serie Uilenspiegel heeft de tand des tijds niet geheel ongeschonden doorstaan. De televisieserie bestond oorspronkelijk uit vier delen van 90 minuten die nu over drie dvd's verdeeld zijn. Uilenspiegel kent die typerende sfeer van een Nederlandse melodrama-serie uit de zeventiger jaren. Degenen die als kind de boeken over Tijl Uilenspiegel hebben gelezen, zullen dan ook snel merken dat de serie een stuk minder grappig is dan het originele verhaal.

Uilenspiegel3

Uilenspiegel kende een voor die tijd uitmuntende cast met top-acteurs zoals Ko van Dijk, Jules Croiset, Kitty Courbois, Guido de Moor, Jeroen Krabbé en Anne-Wil Blankers. Voor de huidige generatie zullen die namen wellicht weinig tot niks meer zeggen, maar in de zeventiger jaren was dit voor Nederlandse begrippen het neusje van de zalm. Walter van der Kamp begon zijn loopbaan met het regisseren van tv-films zoals Requiem voor een zwaargewicht (1959), Arsenicum en Oude Kant (1960) en Een Midzomernachtsdroom (1963). Na de series Lijmen (1970) en Karakter (1971) begon de regisseur aan de verfilming van het leven van de zestiende-eeuwse schavuit, die vogelvrij door de Nederlanden trok en iedereen voor de gek hield met zijn grappen en grollen.

Uilenspiegel4

Heb je interesse in televisie-series uit het verleden of wil je wel eens weten waar je ouders vroeger voor op mochten blijven, dan is deze dvd-box een leuke aanrader. Een mooie stukje jeugdsentiment.