In-ear hoofdtelefoon Teufel Aureol Fidelity

Het Duitse audiobedrijf Teufel heeft al heel wat ervaring opgebouwd gedurende zijn bestaansrecht. In 1980 startte hifi-fanaat Peter Tschimmel het bedrijf op om muziekliefhebbers te voorzien van kwalitatief hoge luidsprekersystemen, die in eerste instantie als bouwpakketten werden aangeleverd. In 1988 werd het assortiment uitgebreid naar kant-en-klare systemen en 1996 was het jaar waarin Teufel als eerste Duitse fabrikant het THX-label kreeg opgeplakt. In het laatste decennia heeft het bedrijf niet stilgezeten en ontwikkelt momenteel systemen geschikt voor verscheidene doeleinden, zoals home cinema, pc, Blu-ray, streaming en stereo's. Ook koptelefoons worden geproduceerd en FOK! mocht het nieuwste in-ear model testen, de Teufel Aureol Fidelity.  


De Aureol Fidelity komt in een mooi doosje waarin de koptelefoon met siliconen doppen, een transport etui, een 6,35mm-adapter, zes extra paren siliconen doppen in verschillende maten, een vliegtuigadapter en een reinigingsdoekje om de metalen behuizing schoon te houden. De zilverkleurige metalen behuizing heeft een strak design met een kabel van 1,25 meter lang. De kabel is lang genoeg voor dagelijks gebruik van mp3-spelers, al zal de lengte van de kabel voor minder mobiele objecten soms net iets te kort zijn. Vrij bewegen achter een laptop of pc is niet altijd mogelijk. Een groot voordeel van de kabel is dat deze met kunststof verstevigd is en hierdoor minder makkelijk knikt en breekt. De stekker van de koptelefoon is een 3,5mm-jack met hoekstekker. Voor het gebruik van de koptelefoon bij een mp3-speler was een rechte stekker was wellicht beter geweest aangezien de kabel in een broekzak een hoek moet maken en hierdoor eerder kan breken. Gelukkig is het flexibele gedeelte van de stekker vrij groot waardoor een snelle breuk waarschijnlijk voorkomen wordt. Gelukkig is er na vijf maanden intensief gebruik nog nergens een zwakke plek in de kabel of stekker te vinden. De meegeleverde siliconen doppen zorgen ervoor dat de koptelefoon voor bijna iedereen een perfecte pasvorm heeft, wat nodig is om het geluid tot zijn recht te laten komen. 

 
 
Als de doppen perfect afsluiten is het geluid dan ook fantastisch te noemen. Het systeem heeft een frequentiebereik van 20-20.000 Hz en een impendantie van 16 Ohm. De diepe en zuivere bass en de mooie balans tussen lage, midden en hoge tonen zorgen voor de grootste verrassing. Je kunt rekenen op een vol en gedetailleerde weergave van het geluid, en hoeft niet bang te zijn voor schelle en blikken klanken. Dit alles dankzij de Neodym-HD-driver die het volgens de maker een natuurlijk hifi-geluid van hoge resolutie geeft. Die claim maken ze wel waar wat mij betreft. Een vereiste is wel dat de doppen perfect passen. Gebeurt dit niet ,dan is de balans en de diepe, lage bass verdwenen. Naast het overtuigende geluid is de robuustheid van de koptelefoon een grote plus: na vijf maanden bijna dagelijks gebruik zijn er nog geen sporen van zwakke plekken in de kabels of de overgang naar de stekker en is ook het geluid nog onveranderd goed. De prijs (99 euro) ligt dan wel een stuk hoger dan de meeste reguliere in-ear-systemen, maar voor zo'n geluid en bouw ben je vaak nog meer geld kwijt. Voor de audiofiel zeker een aanrader!