LittleBigPlanet Karting

PlayStation All-Stars Battle Royale, Smart As… en LittleBigPlanet Karting. Sony heeft goed gekeken naar Nintendo en een paar van hun exclusieve hits. Waarom het wiel ook opnieuw uitvinden? Dus ik gooi de disc van LittleBigPlanet Karting in de console en ga eens rondjes rijden op vier al uitgevonden wielen.

Header

De wereld van LittleBigPlanet is groot en spelers maken tot op de dag van vandaag nog nieuwe content. Media Molecule zorgt voor steeds nieuwe mogelijkheden om nog meer creatieve uitspattingen mogelijk te maken. Als dat voor een platformer kan, waarom dan niet voor een racegame? United Front Games, verantwoordelijk voor Modnation Racers, heeft al ervaring met het laten maken van racebanen door spelers, dus een geschikte partner was zo gevonden.

Als eerste is er de verhaalmodus. Sackboy racet van baan naar baan om andere bewoners van planeten te helpen. Deze opdrachten zijn verspreid over de planeet en door op het erepodium te belanden ga je steeds verder naar een nieuwe race. Daarnaast zijn er allerlei uitdagingen op specifieke aspecten van het racen te testen. Zo speel je al vrij vlot een driftbaan vrij, waarin je de maximale score alleen kunt behalen als je goed drift. Later leer je spelenderwijs beter om te gaan met wapens, aanvallend en verdedigend. Zo krijg je niet in één keer een grote tutorial, maar wordt er in kleinere stapjes geoefend. Als je een baan met succes hebt gereden speel je ook de strijdversie van de baan vrij. Deze zijn speciaal voor multiplayer om met vrienden flink tekeer te gaan.

LittleBigPlanet KartingLittleBigPlanet Karting

Tot zo ver de basis die je in elke racegame mag verwachten: banen vrijspelen, uitdagingen en multiplayer zijn tegenwoordig gemeengoed. Waar LittleBigPlanet Karting vooral in uitblinkt is creativiteit. Dat beetje creativiteit vind je letterlijk op de banen. Naast de shortcuts zijn er ook cadeaus te vinden over de gehele baan. Dus naast de tegenstanders, boostplekken, wapens en de shortcuts moet je ook je ogen openhouden voor deze items op de baan. Deze cadeaus geven je nieuwe items om je Sackboy mee aan te passen. Nieuwe karts, pakjes, muziek, materialen, dat soort dingen.

Hiermee kun je de kart, Sackboy zelf of jouw eigen planeet mee aankleden. Je krijgt namelijk een planeetje waarop je jouw eigen banen creëert. Deze editor is vrij eenvoudig te gebruiken. Je krijgt een grote verfroller als cursor en je trekt een baan. Daarna kleed je de baan aan met gevonden items, thema en meer en je hebt al vrij snel een simpel circuit in elkaar gezet. Er is nog veel meer mogelijk met deze editor en je creativiteit kent eigenlijk alleen de grenzen van de grootte van de baanoppervlakte.

LittleBigPlanet KartingLittleBigPlanet Karting

Shortcuts, wapens, items, springplanken: van alles is er te gebruiken om van je banen een intense rit te maken. Je creativiteit kun je kwijt in deze kartgame en niet alleen in circuits. De regels, de wapens: alles is aan te passen of te maken. De singleplayer is ook gemaakt met deze editor, dus hier kun je al heel wat inspiratie opdoen. Zo ben je geheel vrij in het creëren van je baan. Het hoeft niet eens een racecircuit te zijn, pas de regels aan je je hebt een andere game. Een gevechtsarena maken waarin juist de hoeveelheid kills tellen is ook prima mogelijk, zoals in de singleplayer. Unreal Tournament maar dan met Sackboy in een kart.

LittleBigPlanet Karting

Of wat te denken van een topdown level waarin blauwe vrachtwagens rijden die items laten vallen die jij moet verzamelen. Ondertussen rijden er rode vrachtwagens op het parcours die juist dynamiet laten vallen en jij hebt maar beperkt aantal levens. Door deze chaos heen moet jij navigeren om zoveel mogelijk goede items te verzamelen. Dat wordt al snel lastig. De variatie in singleplayer is hartstikke aanwezig en hierdoor kan ik met een gerust hart zeggen: de tracks zijn leuker dan die van Mario Kart en consorten, waarin het meestal eindigt met een gespiegelde trackmodus.

LittleBigPlanet Karting eindigt namelijk helemaal niet met de singleplayer, daarna begint het pas. User content door middel van de uitgebreide editor is de drijvende kracht achter de herspeelbaarheid van dit spel en de makers hebben er dan ook alles aan gedaan om het maken, het zoeken en het waarderen van banen zo simpel mogelijk te maken. Natuurlijk is het zo dat het spel staat of valt met de community. Gezien de LittleBigPlanet-community zich op alles stort wat met Sackboy te maken heeft hoef je niet bang te zijn dat er straks drie userlevels zijn en dat het daarna stil blijft. Nu al is er zo veel te vinden en dat is gemaakt door mensen die early access hebben.

Conclusie:
Het lijkt erop dat het grote voorbeeld er hele grote concurrent erbij krijgt. De PlayStation 3 heeft nooit een kartgame op het niveau van Mario Kart gehad, maar dat verandert binnenkort. Modnation Racers meets LittleBigPlanet is een gouden combi. Creatieve circuits in singleplayer die daarna verder gaan in alle levels die door de LittleBigPlanet-community worden gemaakt met de kennis en eenvoud die we van Modnation Racers gewend zijn. Dit is een spel dat ik nog zeker lang ga spelen. Grafisch een pareltje, creatief een hele lading parels. Heb je een PlayStation 3 dan ben je het eigenlijk verplicht te kopen. Of je moet wel een enorme hekel hebben aan Sackboy, spellen met karts erin of teringgoede games in het algemeen.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Zoveel soorten banen en creativiteit - Geen 10
+ Uitgebreide doch simpel te gebruiken editor - Gewoon geen
+ Besturing, uitleg, online-mogelijkheden - Ik kan wel janken van geluk: geen!


Gespeeld op PlayStation 3

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.