The Big Year

The Big Year is een term uit de vogelspotterswereld waarbij in een kalenderjaar de meeste verschillende vogels moeten worden gespot. In de gelijknamige film draait het om een drietal vogelaars die met elkaar de strijd aangaan voor de eretitel. Stu Preissler (Steve Martin) is een succesvol zakenman die op het punt staat om met pensioen te gaan maar daar enorm tegenop ziet. Brad Harris (Jack Black) is blut, gescheiden, heeft een gruwelijke hekel aan zijn baan bij Dell en heeft een vader (Brian Dennehy) die zijn passie voor vogels bespieden afkeurt. Kenny Bostick (Owen Wilson) is de winnaar van het vorige jaar die met alle geweld zijn titel in handen wil houden en daar zelfs zijn huwelijk voor op het spel zet. Hoe ver willen de mannen gaan om hun doel te bereiken en wat zijn de gevolgen hiervan?

The Big Year 1

Bij een film met Martin, Wilson en Black in de hoofdrollen verwacht je een komedie waarbij de ene na de andere dijenkletser over het scherm vliegt. Dat is dus duidelijk niet het geval. De film, gebaseerd op het boek The Big Year: A Tale of Man, Nature and Fowl Obsession van schrijver Mark Obmascik, moet het meer hebben van een dosis feelgood. Wat dat betreft heeft regisseur David Frankel toch veel leukere films gemaakt zoals Marley and Me en The Devil Wears Prada. In The Big Year gaat Frankel meer de serieuze kant op en slaat daar de plank een beetje mis. De cast van de film is overigens dik in orde. Naast eerdergenoemde acteurs horen en zien we ook grote namen als John Cleese, Anjelica Huston, Rashida Jones en Jim Parsons voorbijkomen al hebben ze maar kleine rolletjes in de film.

The Big Year 2

Bij het horen van namen als Steve Martin en Owen Wilson zullen veel filmliefhebbers al de neiging hebben om er met een boog omheen te lopen. Deze filmliefhebbers zullen dan wel een film missen waarin het eigenlijk niet eens zozeer draait om het vogelspotten, maar meer over het leven bekeken vanuit het oogpunt van een drietal mannen die elk op hun eigen manier een soort van midlifecrisis beleven. Preissler is net gewend aan het feit dat hij met pensioen gaat maar er wordt constant aan zijn kop gezeurd door een stel vervelende collega's, Bosticks vrouw wil nog een baby en Brad heeft zijn begripvolle moeder en een chagrijnige vader die het in niks met hem eens lijkt te zijn. Door de reis die de drie mannen maken op zoek naar zeldzame vogels in de Verenigde Staten, heeft de film ook wel wat weg van een roadmovie waarbij we de mooiste locaties van Amerika te zien krijgen.

The Big Year 3

In een tijd dat we voornamelijk remakes en vervolgfilms op het witte doek te zien krijgen is The Big Year een verfrissende film te noemen. Hardcore ornithologen (vogelkenners) kunnen beter een documentaire als Birders: The Central Park Effect gaan kijken, maar eenieder die gewoon zin in een fijne film met een lach en een traan heeft, zal zich aan The Big Year geen buit vallen. Al had er misschien nog net iets meer humor in verwerkt kunnen worden.