The Mentalist (Seizoen 4)

The Mentalist is een Amerikaanse misdaadserie die zich afspeelt in Californië. Patrick Jane (Simon Baker) werkt als consulent voor het California Bureau of Investigation (CBI). Jane beschikt namelijk over een messcherp observatievermogen en gebruikt zijn onorthodoxe werkwijze om de meest uiteenlopende moordzaken op te lossen. Dat hij hierbij regelmatig diverse protocollen aan zijn laars lapt deert hem niet, maar zijn baas Teresa Lisbon (Robin Tunney) denkt daar duidelijk anders over.

the Mentalist 1

In het eerste seizoen van de serie ontdekten we waarom Jane zo graag met het CBI samenwerkt. Zo'n vijf jaar voor het allemaal begon was Jane een bekend tv-medium. In één van de uitzendingen daagde hij een beruchte seriemoordenaar uit. Dit resulteerde echter in de dood van Janes vrouw en dochtertje. Sindsdien heeft Jane het vak van medium opgegeven en geeft zelfs toe dat het allemaal nep was. Patrick Jane heeft vanaf dat moment nog maar één doel voor ogen en dat is het opsporen en wraak nemen op Red John. Gedurende de eerste drie seizoenen van de serie zou de beruchte moordenaar meerdere keren opduiken om steeds weer te ontsnappen aan het CBI-team. Het derde seizoen eindigde met een spetterende seizoensafsluiter, met een cliffhanger van jewelste. Het leek er namelijk op dat janes wens in vervulling was gegaan en dat hij de beruchte Red John een behoorlijk ongezonde loodvergiftiging had bezorgd.

Met het verschijnen van de 5dvd-set van het vierde seizoen krijgen we eindelijk een antwoord op een aantal vragen. Maar zoals dat behoort te zijn in een goede crimiserie komen er ook weer een heleboel vragen bij. Zelfs de normaliter nuchtere Patrick Jane lijkt van stuk te zijn als hij verneemt dat hij voor de zoveelste keer in de maling is genomen door zijn nemesis. Red John blijkt namelijk springlevend en laat dat gedurende het vierde seizoen weer een aantal keren goed merken. Daarnaast mag de consulent zich uitleven op allerlei uiteenlopende zaken, zoals een vreemde ontvoering, een politieke moord en moet hij zelfs, samen met een andere voormalige aartsvijand (de sekteleider Bret Stiles), een zaak zien op te lossen. Genoeg werk aan de winkel voor het voormalig medium.

the Mentalist 2

De grote man achter de serie The Mentalist is Bruno Heller. Heller had eerder naam gemaakt met een aantal tv-films waarvan de meest opvallende toch wel een film is waarin een groep vrouwelijke gevangenen besluit om een vrouw uit een Cubaanse gevangenis te halen. De titel van deze film is namelijk The Expendables! Heller maakte naam met de historische serie Rome in 2005. Toen de serie twee jaar later eindigde richtte Heller zich op de serie The Mentalist. Een goed besluit. De serie is sindsdien een succes op de Amerikaanse televisie met wekelijks zo'n 15 miljoen kijkers. Ook in Nederland, waar de serie te volgen is op SBS6, doet The Mentalist het goed, met wekelijks zo'n 800.000 tot een miljoen trouwe kijkers. Net als bij de voorgaande seizoenen zijn er ook in het vierde seizoen een groot aantal afleveringen met een titel waarin een verwijzing naar de kleur rood zit.

the Mentalist 4

Extra:

CBI: Behind the Badge (22.04 min)
Een fijne blik achter de schermen van de populaire tv-serie. Voor het tot stand komen van de serie maakt Heller gebruik van de kennis en ervaringen van een aantal ex-FBI-agenten, die ook in de featurette aan het woord komen. Daarnaast zien we ook interviews met de hoofdrolspelers uit de serie. Het valt echter wel aan te raden de featurette pas te bekijken nadat je eerst de afleveringen van dit seizoen hebt gezien, om spoilers te voorkomen.

Conclusie: De 5dvd-set ziet er mooi verzorgd uit en is voor een fan van de serie zeker een aanwinst te noemen. Naast alle 24 afleveringen staat er als bonus een leuke featurette op het laatste schijfje uit de reeks. Ben je dus, net zoals uw recensent, een liefhebber van the Mentalist en heb je ook de pest aan al die reclameblokken dan is dit een absolute aanrader. The Mentalist biedt een fijne combinatie van actie, spanning, mysterie en een dosis humor, en is daarmee zeker geschikt voor een breed publiek.