CD: Gerhardt - Sprawlers

Gerhardt Heusinkveld is bepaald geen nieuwkomer in de Nederlandse muziekscene. Zo speelde hij in diverse bands, zoals Beans & Fatback, the Real Dolls en Skinnerbox, alvorens onder zijn eigen naam verder te gaan. Begin 2011 was Gerhardt al 3FM Serious Talent geworden naar aanleiding van zijn debuutsingle 'A Brand New Heart'. Ook verscheen er een mini-album getiteld All Is There waarop de muzikant werd begeleid door niemand minder dan de band Triggerfinger. Daarna is het allemaal erg snel gegaan voor de sympathieke muzikant uit Aalten. Gerhardt was te zien op diverse grote festivals en was ook in diverse radio- en tv-programma's te zien. Nadat Gerhardt begin 2012 een contract tekende bij V2 Records is er nu dan zijn eerste volwaardige album: Sprawlers.

Gerhardt front

Sprawlers is het eerste deel van een tweeluik waarin hij ons kennis laat maken met de tegenstellingen van de mens in de loop van de dag en de nacht. Op Sprawlers richt Gerhardt zich op de alledaagse chaos en de verleidingen van het bestaan waarbij een breed scala aan emoties wordt aangesproken. Of, zoals Gerhardt het zelf verwoordt in het liedje 'Beauty Lies In All': ‘I love the way your eyes, sparkle when they see. Flowers sprawling fiercely, over life’s debris.’ (Ik hou van de manier waarop uw ogen glinsteren als ze zien. Bloemen wijd uitgestrekt, over het puin van het leven.) Sprawlers is een zeer divers album geworden waarop Heusinkveld duidelijk laat merken zijn klassiekers te kennen. Gerhardts stem doet me wel wat denken aan die van Jeff Lynne (Electric Light Orchestra) en vooral op de single 'Sattelite Receiver' is die invloed goed te horen. Ook de synthesizerpartijen en de elektronische stemmetjes werken daar goed aan mee. On-Nederlands goed dus! En dat geldt niet alleen voor voorman Gerhardt, ook zeker voor de rest van de band, bestaande uit gitarist Bernhard Gepken, bassist Jan Joris Sportel, toetsenist Marcel Fakkers en drummer Otto de Jong. En niet te vergeten het zoetgevooisde stemgeluid van zangeres Cato van Dijk die we op een drietal nummers op het album mee horen zingen.

Op 'Dig Out Your Soul' leunt Gerhardt vervolgens lekker tegen de Britpop aan en doet denken aan de glorietijden van bands zoals Oasis en Blur. Vooral door het trippy eindstuk van het liedje, dat regelrecht uit een sinistere film als the Exorcist lijkt te komen, is dit een nummer dat soms even op repeat wordt gezet. Op 'Heart Of A Lion' horen we een intro dat meteen doet denken aan Led Zeppelins 'Immigrant Song' maar dan wel op de juiste manier. Met Sprawlers heeft Gerhardt een sterk album geproduceerd dat nog wel vaker in de cd-speler zal belanden. Bij elke luisterbeurt laat het album weer nieuwe details horen. Het album is ook zeker geschikt voor een breed publiek dat zich durft te wagen aan een avontuurlijk stuk muziek. Gerhardt is een band waar we als Nederlanders best een beetje trots mogen zijn. Uw recensent zit nu al handenwrijvend te wachten op het vervolg Crawlers, dat in februari 2013 zal verschijnen. Maar tot die tijd kunnen we genieten van Sprawlers, een album dat hoogstwaarschijnlijk wel in een aantal top 10-lijstjes aan het einde van het jaar zal eindigen.