Mole Mania

Gooien, duiken en graven, graven, graven op de 3DS met de heruitgave van Mole Mania.

Hoewel... heruitgave is een te groot woord. Mole Mania kwam oorspronkelijk uit in 1996 voor  de Game Boy en is nu beschikbaar als download voor de Nintendo 3DS Virtual Console. De oorspronkelijke game is dus rechtstreeks overgezet naar Nintendo 3DS.

Je speelt in Mole Mania als Muddy Mole, een simpele mol met een schattige mollenfamilie. Zijn vrouw en kinderen worden echter gekidnapt door de gemene boer, Jinbe. Muddy moet al gravend en gooiend zijn weg zien te banen door verschillende werelden om zijn kinderen te redden.

Dinosaurussen lusten wel een mollen-snack

Graven, graven, graven
Als mol is het natuurlijk logisch dat Muddy goed kan graven. Dat is ook één van je belangrijkste vaardigheden om de verschillende werelden door te komen. Elke wereld bestaat uit een (ruim) aantal gebieden en in elk gebied is je enige doel om veilig de uitgang te bereiken. Dat klinkt simpel - "graaf, graaf, graaf" - maar is ingewikkelder dan het lijkt.

Want Muddy kan niet overal graven. Sommige stukken zijn te hard om in te graven en ook onder de grond wordt zijn weg vaak versperd door rotsen. Door te wisselen tussen boven- en ondergronds moet je dus al puzzelend de uitgang bereiken. Daarnaast lopen er boven de grond een hoop dieren rond die in Muddy wel een lekker hapje zien.

Muddy moet meestal de uitgang van een gebied openmaken door er een rotsblok tegenaan te gooien. Deze kun je duwen, trekken en gooien, maar heb je ergens voor het rotsblok een gat gegraven, dan valt het rotsblok daar in en verschijnt het weer op de plek waar hij eerst stond. Door te veel te graven kun je het jezelf dus erg moeilijk - zelfs onmogelijk - maken. Gelukkig kun je altijd weer teruglopen naar een eerder gebied om het nieuwe gebied te resetten.

Muddy is als een vis in het water ondergronds

Conclusie
Mole Mania is een grappige game, maar wordt niet erg uitdagend. De gebieden lijken nogal op elkaar en er zit niet heel veel variatie in hoe je bij de uitgang komt. Het zal zeker de mensen aanspreken die de oorspronkelijke game hebben gespeeld, maar voor mij is het niet meer dan een aardig tijdverdrijf. Het zou beter zijn geweest als de game werkelijk opnieuw gemaakt was met graphics die bij de Nintendo DS en de huidige 3D-technieken passen.

Mole Mania is voor € 2,99 te downloaden voor Nintendo 3DS.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.