CD: Ben Folds Five - The Sound Of The Life Of The Mind

Na dertien jaar afwezigheid is er eindelijk een nieuw album van het alternatieve rocktrio Ben Folds Five. Mid jaren 90 genoot deze band de nodige populariteit met hun frisse jazzy poprock. Met hun tweede cd Whatever And Ever Amen uit 1997 brak de band zelfs door bij het grote publiek, maar na het opvolgende en wat sombere The Unauthorized Biography Of Reinhold Messner ('99) hielden de heren het helaas voor gezien. Met het onlangs verschenen The Sound Of The Life Of The Mind doen ze een nieuwe gooi naar de top.

Vorig jaar kwamen drummer Darren Jessee en bassist Robert Sludge naar de studio van songwriter/pianist Ben Folds om drie tracks in te spelen voor diens compilatiealbum. In tegenstelling tot een vorige reünie in 2008, bleek het weerzien zo goed dat de heren besloten een nieuw album samen op te gaan nemen. Ben zette solo met albums als Rockin' The Suburbs en Songs For Silverman de lijn van het trio muzikaal sterk door, maar ging later vooral de experimentele kant op, wat overigens tot dusver ook een mooie carrière opleverde.

The Sound Of The Life Of The Mind doet wat het moet doen, je terugbrengen naar de sound van met name het gevierde tweede album. Het is eigenlijk tijdloze muziek, omdat het trio stijlen van alle tijden vermengt, hedendaagse pop met jazz, rock en klassiek. Op momenten lijkt het op filmmuziek of is het alsof je in een musical zit. En met al die thema's kun je natuurlijk eindeloos stoeien en jezelf herhalen zonder dat het vervelend wordt. Zo is de gelanceerde single 'Do It Anyway' ouderwets pakkend. Het is een lekker boogie woogie-deuntje met de bekende klapperende piano. Ook 'Michael Praytor, Five Years Later' swingt erop los net als de titeltrack zelf. Het zijn vooral de gelikte refreintjes die het 'm weer doen. Dan moet gezegd worden dat de band wel voornamelijk op de compositorische kwaliteiten van Ben Folds drijft, die daarbij vaak fictieve en humoristische verhalen vertelt, zoals een Randy Newman dat doet.

Dit nieuwe werk van de groep is een prima uitgebalanceerd album geworden. Zo is de opener 'Erase Me' een mooie mix van ingetogen- en rauwheid. Complete ingetogenheid zoals we van Ben op piano kennen is te horen op de songs 'Sky High', 'On Being Frank' en de melancholieke afsluiter 'Thank You For Breaking My Heart'. Enigszins verrassend is het Eagles-achtige 'Hold That Thought', terwijl we ook weer getrakteerd worden op popsongs in de geest van Elton John, zoals 'Away When You Were Here' en 'Draw A Crowd' met het meezingrefrein, 'Oh-oh if you're feeling small, and you can't draw a crowd, draw dicks on a wall'.

De nieuwe Ben Folds Five is na dertien jaar een welkome verrassing die niet teleurstelt. De band heeft zonder schroom een soort van tweede Whatever And Ever Amen gemaakt, maar daar zal niemand om rouwen. The Sound Of The Life Of The Mind is een gewoon een heerlijke cd met louter pakkende songs!