Evenement: Heideroosjes in De Melkweg

Terwijl bijna heel Nederland in de ban was van het beruchte en compleet uit de hand gelopen feest in Haren (á la Project X), namen honderden fanatieke fans in De Melkweg afscheid van één van Nederlands beste punkbands. Op vrijdag 21 september traden Marco Roelofs en zijn mannen voor de een-na-laatste keer in Nederland op in de formatie van de Heideroosjes.


Zanger Marco Roelofs (foto: Bram Muller)

De naam van de band is afgeleid van een conference van Belgisch komiek Urbanus. Wie anders kan dan het afscheidsconcert beter inleiden dan Urbanus zelf. Helaas niet in levende lijve, maar via een video op een groot scherm. Met veel humor neemt hij afscheid bij het 'graf' van de Limburgse band. De sfeer zit er al meteen in.

Voor het concert komt Leon Verdonschot het podium op met de aankondiging dat hij bezig is met een documentaire over de band. Of het publiek een minuut lang wil doen alsof ze op een begrafenis zijn. Verrassend genoeg gaat dat 30 seconden goed, totdat iemand (per ongeluk waarschijnlijk) zijn beker laat vallen. Binnen de kortste keren zijn de klanken te horen van tientallen bekers.

Maar daarna had het publiek lang genoeg stilgestaan. Wanneer de Heideroosjes het podium betreden gaat er een knop bij het publiek om en is het ruim twee uur lang beuken, zingen (meer schreeuwen) en crowdsurfen. De bezoekers hebben in ieder geval een geslaagde avond, het zweet gutst van het plafond van het Amsterdamse poppodium.


Gitarist Fred Houben (foto: Bram Muller)

Ondanks dat zanger Marco niet heel goed bij stem is, wat hij zelf al toegeeft, geeft hij alles wat hij in zich heeft. Hij springt van de ene kant naar de andere kant van het podium en doet alles om het publiek de avond van hun leven te bezorgen. Met nummers als 'Lekker Belangrijk', 'Val Maar Dood' (voor de Nederlandse politiek) en zelfs 'Ze Smelten De Paashaas' worden de bezoekers op hun wenken bediend.

Na 23 jaar komt er een einde aan het viertal. Ze gaan er uit met een flinke knal en zanger Marco is zichtbaar geëmotioneerd als hij het podium verlaat. Tijdens het optreden liet hij meerdere malen zijn waardering blijken aan een bomvolle Melkweg. Nog een aantal Belgische optredens te gaan en dan is het echt voorbij. Het optreden in de Melkweg was in ieder geval (voor Nederlandse begrippen) historisch en de Heideroosjes kunnen terugkijken op een sterk optreden en een turbulente 23 jaar.

Bekijk hier ook het fotoverslag van fotograaf Bram Muller.