Various - Frisian Metal Massacre Volume 2

Het is alweer een jaar geleden dat het eerste deel van de Frisian Metal Massacre uitkwam. De ongekroonde Leeuwarder metalkoning Tamme Oosterhof, bij intimi ook wel bekend als BigBadWolf, was het zo beu dat er weinig aandacht was voor Friese metalbands, dat hij zelf een label oprichtte met als doel Friese bands bij een breder publiek bekend te maken via een verzamelelpee. Komende zondag zal het tweede deel in de Frisian Metal Massacre-reeks het levenslicht zien.

Frisian Metal Massacre 2 fr

Friesland is sinds de vroege jaren tachtig altijd een provincie geweest waar de metal weelderig tierde. Het was voor initiator Tamme Oosterhof dan ook niet zo moeilijk om wederom vier stevige Friese bands te vinden voor een vervolg op het eveneens prima Frisian Metal Massacre Volume 1. Frisian Metal Massacre Volume 2 opent met het uit Heerenveen afkomstige grindcore gezelschap Braincasket. Van de in 2007 opgerichte band verscheen in 2011 een demo getiteld Methods Of Persuasion waarvan we twee nummers terugvinden op de lp. Kant 1 opent met 'Go With No Face', een heerlijk nummer wat erg doet terugdenken aan de trashmetal van de vroege jaren negentig. Ergens tussen Obituary en Cannibal Corpse. De zesmansband - twee zangers, twee gitaristen een bassist en een drummer - heeft duidelijk zijn sporen in de jaren tachtig verdiend en dat is ook terug te horen in het tweede nummer van de lp 'Methods Of Persuasion', waarbij aan bands als Gorgasm en Dying Fetus moet worden gedacht.

Na Braincasket is het de beurt aan het meesterlijke Sadotank. Sadotank is een band met een enorme lading podiumervaring aan boord. De band, bestaande uit ex-leden van onder meer Dust Devil, Sexual O.C.D., Winterlord en Forcefield, weet precies waar de duivel zijn sambal haalt. Sadotank maakt heerlijke trashmetal met invloeden uit zowel de black metal als de meer toegankelijke death metal. Zanger Joey Sado krijst de longen uit zijn lijf terwijl hij de liefde lijkt te bedrijven met een ronkende kettingzaag. 'Chainsaw Penetration' is een nummer wat je meteen bij de strot grijpt en dwingt om te blijven luisteren. Maar dat is geen straf. Op 'The Bone Destructor' horen we duidelijk dat ook deze band zijn inspiratiebronnen, zoals Death Angel en het vroege werk van Voïvod, in de jaren tachtig heeft. Daar de nummers van Sadotank lekker kort zijn heeft de band zelfs ruimte voor een derde nummer. Met 'Beerwitchery (Beer Is The Devils Blood)' sluit Sadotank op gepaste wijze de eerste kant van Frisian Metal Massacre Volume 2. En dat kan natuurlijk met maar één kreet die al jaren gebezigd wordt bij zo ongeveer elk concert in het hoge noorden: "Slayer!"

Kant twee van de elpee opent met een band die het ook zeker verdient om op het vinyl te worden geperst. Methusalem is een Leeuwarder band die al meer dan tien jaar de metalpodia van Nederland en zelfs daarbuiten onveilig maakt. De groep rondom zanger Harold de Vries maakt klassieke melodieuze hardrock die het beste te vergelijken is met een band als Iron Maiden. Voor de Frisian Metal Massacre Volume 2 leverde de band twee tracks die afkomstig zijn van hun cd Unite and Conquer uit 2011. 'Forever' en 'Running In Circles' laten een stevig maar eveneens toegankelijk geluid horen. In tegenstelling tot wat velen verwachten gaan de teksten bij Methusalem ook nog eens ergens over.

Surrounded by darkness
The devil in disguise
We are all slaves
Of the rulers of lies
We're standing all alone
In this crazy world
No one can stop it
This place is filled with dirt
(uit: 'Forever')

Na Methusalem is het alweer de beurt aan de laatste band op deze verzamelaar. Ook Lyonite is afkomstig uit de Friese hoofdstad. De groep werd opgericht in 2007 en bracht begin 2011 haar eerste ep uit. Na het intro 'Fates Deceit' barst de groep los in het nummer 'The Last Day'. Het dik 7 minuten durende nummer is eveneens het langste nummer van de plaat. Lyonite maakt een soort van gothic metal maar kent ook invloeden van bands zoals Dream Theater en het oude Nightwish. Na voorgaande hardere bands klinkt Lyonite een beetje als een vreemde eend in de bijt maar toch past het bij de rest van de verzamelaar. Al met al is het een zeer geslaagde verzamelelpee geworden. We kijken nu al uit naar het volgende deel in de reeks.

Frisian Metal Massacre 2 ba`

De Frisian Metal Massacre Volume 2 lp krijgt zondag 16 september zijn vuurdoop op een gratis toegankelijk festival in Poppodium Romein in Leeuwarden, waar naast bovengenoemde bands (met uitzondering van Sadotank, die momenteel in een soort van sabbatical zit) ook Kramtried, Gloria Victis en In Solitude te zien zijn. Wie er in plaats van Sadotank spelen is nog een verrassing. Voor meer informatie over het festival kun je hier kijken.