Ted

Seth MacFarlane heeft eindelijk zijn weg naar de bioscoop gevonden. De bedenker van Family Guy heeft met Ted de zalen in de VS al veroverd, en nu is eindelijk Nederland aan de beurt. Als een grofgebekte beer maakt MacFarlane zelf het liefdesleven van John (Mark Wahlberg) en Lori (Mila Kunis) zuur. Maar is de film ook echt grappig?

Ted Poster

In zijn jonge jaren doet John een kerstwens. Hij wenst dat zijn teddybeer Teddy met hem kan praten om zijn beste vriend te worden. Zijn wens wordt vervuld en de twee worden beste vrienden. Samen groeien ze op tot volwassenen. Echter, Ted is nu niet bepaald het type nette verantwoordelijke jongeman en John doet vrolijk met hem mee. Deze heeft inmiddels vier jaar een relatie met Lori. Lori wil verder met John, maar krijgt het gevoel dat Ted te veel tussen hen in staat.

Het is eigenlijk het klassieke 'derde wiel aan de wagen'-verhaal, waarbij Ted het derde wiel aan de wagen is. Althans, in de relatie tussen John en Lori. In de film is Ted echter de ster. Zodra deze knuffelbeer in beeld komt, steelt hij direct de show. Hij komt grof uit de hoek, maar blijft toch altijd onvoorspelbaar. Daarom vindt iedereen hem leuk en zeker het publiek. Seth MacFarlane spreekt de stem van Ted op de bekende manier van Family Guy in, maar toch wordt het een nieuw, uniek personage (hoewel de stem zeker hier en daar herkenbaar is).

Ted screen 1

Nam jouw knuffelbeer maar zulke dames mee naar huis.

Mark Wahlberg laat hier opnieuw zien dat zijn timing voor komische films perfect is. En hierbij moet je ook nog eens bedenken dat hij het grootste deel van de tijd tegen waarschijnlijk een stille knuffelbeer heeft staan praten. Mark moet de sleutel tussen het publiek en de knuffelbeer zijn en brengt dat perfect over. Mila Kunis (That 70's Show, Black Swan) moet ondertussen de tegenstrijd bieden. Ze moet eigenlijk een soort 'storing' zijn in de relatie tussen Ted en John. Door haar personage goed te ontwikkelen wordt begrip gekweekt waardoor ze niet de irritante zeurvrouw wordt.

Leuke bijrollen zijn er voor de echte 'bad guys': Joel McHale (Community) speelt de baas van Lori en heeft (niet zo stiekem) een oogje op haar. Als ware het een perfecte jup probeert hij haar voor zich te winnen. Giovanni Ribisi (Saving Private Ryan, Friends) speelt ondertussen een creepy guy die Ted voor zijn zoontje wil kopen. Beide rollen neigen heel erg naar typecasting, want dit zijn personages die ontzettend lijken op eerder werk van de twee acteurs.

Ted screen 2

Bro's before ho's?

Grootste prestatie van deze film blijft toch dat Ted overkomt als een levend personage. Geen enkel moment denk je eraan dat je eigenlijk naar een CGI-animatie zit te kijken. Het is echt een personage van vlees en bloed geworden. Verder zit de film vol met referenties naar bekend geek-materiaal uit de jaren tachtig, naar onder andere Indiana Jones, Star Wars en E.T. En ook de fans van Flash Gordon worden niet vergeten! Tevens kan je rekenen op een paar cameo's van bekende Hollywood-sterren!

Wel moet gezegd worden dat, hoewel Ted grof uit de hoek kan komen, de andere personages nogal wat zoetsappig zijn. John en Lori bekennen elkaar elke 5 minuten de liefde, en ik denk dat deze film hoog op het lijstje 'Film met het meeste aantal 'I Love You's' staat. Maar we zijn geen zuurpruimen, iedereen komt voor de teddybeer en een leuke avond lachen om flauwe grappen.

De film is meer dan geschikt voor een goed avondje uit. Het is écht een leuke, grappige film wat je bij de meeste komedies uit Hollywood niet zo vaak meer ziet. Neem je kinderen echter niet mee, want daar is de film echt niet voor geschikt. En als je bang bent dat je de meeste grappen uit de trailer al kent: you don't. Ga er gewoon heen, leuk voor iedereen en voor fans van Family Guy in het bijzonder.