Quiz

Bij Dick Maas denken velen aan spektakelfilms zoals Flodder en Moordwijven. Toch maakte de Nederlandse topregisseur ook heerlijke thrillers zoals De Lift, Amsterdamned en Sint. Maar waar eerder genoemde films bol stonden van de actie en special effects laat Maas deze in Quiz achterwege.

Quiz 01

In Quiz draait het om Leo Vandermolen (Barry Atsma), de presentator van het spelprogramma Klaar Voor Onder Water waarin een deelnemer vragen moet beantwoorden terwijl de partner in een tank met water opgesloten zit. Op de avond van de opnames van zijn laatste show heeft hij een afspraak met zijn vrouw (Kim van Kooten) en dochter (Susan Radder) in een restaurant, maar deze komen niet opdagen. Er is echter wel een vreemde man (Pierre Bokma) die Vandermolen een polaroidfoto laat zien van de geknevelde vrouw en dochter van de spelleider. Vanaf dat moment is de quizmaster kandidaat in een macaber spel met als inzet het leven van zijn vrouw en dochter.

Quiz 02

Waar het normaal in de films van Maas aankomt op explosies, blote tieten en veel drank draait het in Quiz meer om de dialoog. Pierre Bokma weet zeker te overtuigen als een psychopaat waarvan je niet zeker weet wat zijn volgende move wordt. De man, zoals de rol van Bokma wordt omschreven op de aftiteling, is niet uit op geld maar laat de quizmaster met behulp van zijn vragen goed merken dat hij hem al geruime tijd in het vizier had. Wat ontstaat is een tweestrijd zoals alleen Dick Maas die in beeld kan brengen. Marck Oostra is ook heerlijk op dreef als de restauranteigenaar Giuseppe die Vandermolen graag wil helpen maar niet helemaal doorheeft wat er aan de hand is. Op één of andere manier doet de rol me ontzettend denken aan Manuel uit Fawlty Towers. Of Italianen er net zo hard om kunnen lachen is maar de vraag.

Quiz 03

Quiz mag dan voorspelbaar zijn en verre van origineel, toch is het een film die een liefhebber van de Nederlandse cinema niet in zijn collectie mag missen. Zoals we van Maas gewend zijn kent de film de nodige 'foute' en absoluut platte humor. Het enige zwakke punt van de film wordt mooi omschreven door David Beckers op de IMDB: "The only small remark I have was the fact that there was no nudity. What was that all about? A Dutch movie from Dick Maas and no nudity?"

Quiz 04

Extra's:

Bioscooptrailer + Teasertrailer

Conclusie:
Leuke film, maar niet de moeite waard om op Blu-Ray aan te schaffen aangezien de dvd-versie dezelfde inhoud heeft. En voor degenen die een boodschap in de film zoeken liet de regisseur in het verleden al eens weten: "Boodschappen doe je maar bij de Albert Heijn."