The Grey

Een groep medewerkers van een olieplatform stort met een vliegtuig neer in een besneeuwd gebied. Met maar een fractie van de groep in leven moeten zij niet alleen tegen de elementen, maar ook tegen de hongerige wolven vechten. De film verscheen in maart in de bioscoop, maar is de dvd een aanrader?

The Grey

Liam Neeson speelt John Ottway, een beveiliger van een olieraffinaderij bij een afgelegen booreiland in het noorden van Alaska. Afgezonderd en verstoken van enig menselijk contact wil hij niets liever dan terugkeren naar zijn vrouw. Als hij dan eindelijk naar huis mag, gaat het ontzettend mis: zijn vliegtuig stort midden in de wildernis neer. Slechts een paar man overleven de ramp, onder wie Ottway. De mannen willen koste wat het kost overleven en worden zwaar op de proef gesteld.

Niet alleen hun verwondingen zijn levensbedreigingen, ook de ruwe natuur en de kou vormen een zware beproeving. De mannen moeten hun tocht naar de bewoonde wereld zien te overleven en komen onderweg onder meer hongerige wolven tegen. Het roedel blijft hen door weer en wind achtervolgen.

Het beestje bij de naam noemen

Eerder schreef FOK!reviewer hakunamatafaka het volgende over de film:

"Visueel gezien is de film prachtig, de locaties zijn erg mooi vormgegeven en dankzij de sneeuw en de stormen voelt het alsof je erbij bent. Qua cameragebruik scheelt er ook niets aan. De virtuoze bewegingen komen erg intens over en het gevolg daarvan is een kleine mate van suspense. Het acteerwerk is voortreffelijk. De rest van de cast doet niet onder voor ‘big star’ Liam Neeson. Hij is zelfs één van de minderen en speelt de rol op de automatische piloot. Aan zijn acteerwerk is op te merken dat het geen rol betreft waar hij veel passie voor heeft.

The Grey probeert een suspensevolle survivalthriller, én een diepzinnig drama vol met filosofische gedachtegangen te zijn. Joe Carnahan heeft alleen te veel hooi op de vork genomen, en faalt jammerlijk op beide fronten. Hij kon zich beter op één genre focussen. Voor een harde survivalthriller mist de echte suspense, en voor een diepzinnig drama is het allemaal te oppervlakkig."

De film heeft elementen uit zowel het survivalgenre als het dramagenre. Toch had zoals hakunamatafaka schreef regisseur Carnahan inderdaad een duidelijke keuze moeten maken. The Grey is door deze splitsing flink aan springen tussen de twee genres, maar komt zo zeer matig uit de verf.

Over de acteerprestaties is wel te dubben. Neeson was in The Grey juist een van de betere acteurs, ongeacht of hij dit op de automatische piloot speelde of niet. Zoals hij in het (matige) interview in de extra's vertelde is de rol van John Ottway iets dat 'het kleine jongetje in hem' weer los laat om te spelen. Ravotten in de natuur, gebruik maken van oerdrang om te overleven en het plezier van een kind. Neeson geniet en laat het publiek ook genieten van zijn rol, dit is van een groot deel van de overlevende olieplatformmedewerkers niet te zeggen. Bij de meesten is nauwelijks tot niet mee te leven en het zal ook een zorg zijn wat het lot van deze personen is. Let wel: Er zijn uitzonderingen die hun rol wél goed spelen, maar deze groep is helaas ondervertegenwoordigd.

Visueel gezien is de film een pareltje. De shots in de natuur zijn fantastisch en indrukwekkend, maar de wolven doen dit teniet. De dieren zijn ongeloofwaardig in zowel het uiterlijk als de animaties zelf. De angst voor de wolven moet komen uit de momenten dat ze niet in beeld zijn. Erg jammer, zeker omdat deze dieren een van de ergste gevaren en angsten van de overlevenden horen te zijn.

The Grey

Conclusie

Al met al is The Grey een film die leuk is om een keer te zien, maar geen aanrader. Niet alleen de prachtige omgeving maar ook Neeson zijn de twee grootste pluspunten van de film. Toch kunnen deze factoren de film niet redden. Het gevoel dat achterblijft na het zien van het slechte einde en de bonusmaterialen is net zoals de natuur waarin The Grey zich afspeelde: koud. IJskoud.


Extra's

The Extremes (02:41) - De acteurs en regisseur praten over de bijna absurde weersomstandigheden. Keiharde tegenwinden, volledige white-outs, alles dat in de film te zien is kwam tijdens de opnames voor. "Ik kon het script ook laten afspelen op Tahiti met wilde zwijnen, maar toen dacht ik daar niet aan. Hier sta ik dan, op deze berg", zo legt regisseur Carnahan uit.

Into The Fray (02:17) - Het plezier van het spel met Liam Neeson. Neeson twijfelde eerst wel of hij dit project aan kon, maar uiteindelijk won 'het kleine jongetje binnenin mij'. De andere acteurs hebben zeer veel steun kunnen halen uit de gedachte 'als hij het kan, dan kan ik het ook.'

Man vs Nature (02:29) - Een blik op het feit dat mensen niet in deze tundra thuishoren. De elementen pakken je, de wolven pakken je, er is geen uitweg. Verreweg de meest oninteressante feature op de dvd door het oninteressante commentaar en een overload van filmbeelden.

Behind The Scenes (07:32) - De b-roll (alternatieve camera) die tijdens de opnames het productieproces heeft opgenomen Een dikke zeven minuten luister je naar regisseur Joe Carnahan die regieaanwijzingen geeft, crewleden die heen en weer lopen en acteurs die rond het kampvuur hun tekst nog een keer doornemen. Het is leuk om te zien dat er ondanks het koude rotweer veel wordt gelachen. Mede door de gefragmenteerde montage en het missen van enige uitleg of commentaar is de b-roll niet interessant genoeg om uit te zitten.

Interviews - Een zeer onprettige montage zorgt voor een nare kijkervaring. De vragen van de interviewer zijn erg slordig weggeknipt; niets loopt vloeiend in elkaar over en de eerste woorden van de acteurs zijn gedempt. Waarschijnlijk omdat het in reactie was op wat de interviewer vroeg. Maar zoals gezegd, je hebt geen idee wat er überhaupt was gevraagd. Naast de slechte montage is er nog een ander negatief aspect. Er wordt aan iedere acteur hetzelfde gevraagd, waardoor bijna iedereen uit zit te leggen waar de film over gaat. Dit kost telkens een kleine dertig seconden, een derde van het totale interview dat de dvd heeft gehaald. De acteur die Hernandez speelt heeft een nog kleinere rol in de bonusfeatures. Zijn 'interview' duurt 22 seconden waarin hij de synopsis verteld. Alle interviews zijn opgedeeld in negen aparte gesprekken met de volgende personen en gesprekslengtes:

3:17 - Liam Neeson (Ottway)
1:26 - Dermot Mulroney (Talget)
1:44 - Frank Grillo (Diaz)
1:31 - Dallas Roberts (Henrick)
1:30 - Joe Anderson (Flannery)
1:32 - Nonso Anozie (Burke)
0:22 - Ben Bray (Hernandez)
1:57 - Joe Carnahan (regisseur/schrijver)
1:19 - Jules Daly (producer)