CD: The Future Of The Left - The Plot Against Common Sense

Nadat eerder dit jaar al een voorproefje in de vorm van de ep Polymers are Forever verscheen, is nu het derde album van Future Of The Left een feit. Op The Plot Against Common Sense laat de groep duidelijk horen dat het nog steeds de Britten zijn die een patent hebben op scherpe zwartgallige humor.

Future Of The Left - The Plot Against Common Sense

De uit Cardiff, South Glamorgan, Wales afkomstige band Future Of The Left ontstond in 2006 uit de restanten van het posthardcore trio McClusky en de band Jarcrew. Op The Plot Against Common Sense maken we kennis met de nieuwe bassist Julia Ruzicka (ex-Million Dead) en de nieuwe gitarist Jimmy Watkins. Het was dan ook even afwachten of de groep het succes van hun vorige album Travels with Myself and Another op deze nieuwe release voort kon zetten. Het antwoord op die vraag is bevestigend.

Het is duidelijk dat de muzikale roots van de mannen in het midden van de tachtiger jaren terug te vinden zijn. Zo opent het album met 'Sheena Is a T-Shirt Salesman', een heerlijk lofi nummer dat doet denken aan bands zoals Sentridoh en The Thermals. Op 'Failed Olympic Bid' doet de groep denken aan het werk dat Jello Biafra opnam met de band Lard. 'Beneath the Waves an Ocean' kent een zware basloop die doet denken aan het betere werk van bijvoorbeeld NoMeansNo en 'Cosmo's Ladder' is voorzien van een heerlijke oversturende synthesizer en zwartgallige tekst zoals we van Andy Falkous gewend zijn. "I have seen into the future. Everyone is slightly older."

Falkous laat duidelijk merken geen liefhebber te zijn van vervolgfilms in het nummer 'Robocop 4 - Fuck Off Robocop' en ook de muziekindustrie ontkomt niet aan de vlijmscherpe pen van de boze Welshman in 'Sheena Is a T-Shirt Salesman'. Toch is de groep er niet op uit om te klinken als voorgenoemde bands. The Future Of The Left is een band met een eigenzinnig geluid dat eigenlijk niet in één hokje past. Het album bevat in totaal zestien tracks waarvan vooral 'I Am the Least of Your Problems', 'Sheena Is a T-Shirt Salesman', 'Failed Olympic Bid' en 'Rubber Animals' de uitschieters zijn.


Sheena Is a T-Shirt Salesman.

Eigenlijk kent het album geen zwakke momenten. The Future Of The Left is het beste te vergelijken met een goede fles wijn. Die wordt naarmate die ouder wordt ook steeds donkerder en krachtiger van smaak. Ben je dus liefhebber van de hardcorepunkgolf uit de jaren tachtig en de daarop volgende posthardcorescene dan mag je dit album eigenlijk niet missen in je collectie.