CD: The Kik - Springlevend

In december 2010 hield de nederbeatband The Madd het voor gezien. Maar zoals het een goed muzikant betaamt kon zanger Dave von Raven niet lang stilzitten en richtte samen met oud The Madd-bassist Marcel Groenewegen, gitarist Arjan Spies (ex-Mark & The Spies) en drummer Ries Doms (ex-The Spades en Hooghwater) de band The Kik op. Na een tweetal Engelstalige singles besloot de band om verder te gaan als Nederlandstalige beatgroep. En dat doen ze verrekte leuk. Het afgelopen jaar werkte de groep aan de nummers voor hun debuut elpee Springlevend. Ook was de groep te aanschouwen bij onder meer de Zwarte Cross en Noorderslag 2012.

The Kik Springlevend

Springlevend is een heerlijk album voor een ieder die van muziek uit de zestiger jaren houdt. Dave von Raven weet de nummers zo te schrijven dat je constant het idee hebt dat het nummers uit de sixties zijn. Zoals ook de beatgroepjes destijds is ook The Kik trots op haar afkomst en steekt niet onder stoelen of banken dat ze uit Rotterdam komen. Het album opent met het titelnummer wat meteen de toon voor het album zet. Lekkere beatmuziek met scherpe en zinnige teksten over het alledaagse leven. En meisjes natuurlijk. Daar kunnen zelfs aan de deur staande Jehovah Getuigen niks aan veranderen. Het nummer sluit naadloos aan op de eerste single van het album Simone. Simone klinkt als een liedje van The Beatles anno 1963 maar dan met een fijne Nederlandse tekst over Simone, het meisje van zanger Daves dromen. De groep laat op het album duidelijk merken liefhebbers van Merseybeat te zijn. Mooie harmonieuze samenzang en een heerlijk Leslieorgeltje maakt dat de muziek als tijdloos uit de boxen lijkt te komen.

Op nummers als Cleopatra, Van Wie Hij Was En Wie Hij Is en Zeg Dat Je Van Me Houdt klinkt de band als een obscuur nederbeatbandje maar dan opgenomen in een moderne studio. Naast twaalf eigen nummers speelt The Kik samen met Armand diens nummer Want Er Is Niemand. In een dik half uur dendert The Kik door de dertien nummers, eindigende met een leuke Nederlandstalige bewerking van Pleasant Valley Sunday van The Monkees. Bij The Kik heet het nummer Zevenhuizer Zondag. De groep is trouwens, sinds afgelopen 25 mei, elke laatste vrijdag van de maand de huisband in De Wereld Draait Door op Nederland 3.

The Kik
The Kik (foto: Yuri van Geenen).

Springlevend van The Kik is een album waar je als muziekliefhebber helemaal blij kan worden. De groep zingt het zelf al. 'Ik ben verliefd, verliefd op een plaatje'. Van Springlevend van The Kik krijgt elke fan van de jaren zestig muziekkriebels in de buik. Deze CD zal voorlopig de speler niet meer verlaten.