On the Road

In de periode toen de legendarische regisseur en filmproducent Francis Ford Coppola, bekend van de meesterwerken The Godfather en Apocalypse Now, aan de top stond in Hollywood, kocht hij de rechten op van het grotendeels autobiografische boek On the Road van de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac. Hoewel Coppola het boek zelf wilde verfilmen, slaagde hij niet in zijn opzet en bestempelde hij het boek als onverfilmbaar. Desondanks gaf hij een aantal jaar later, na het zien van The Motorcycle Diaries (2004), de Braziliaanse regisseur Walter Salles de schijnbaar onmogelijke opdracht om het boek op een waardige wijze te verfilmen.

Centraal in On the Road staan de karakters Salvatore ‘Sal’ Paradise (Sam Riley) en zijn nieuwe vriend Dean Moriarty (Garrett Hedlund), die halverwege de twintigste eeuw al liftend en met gestolen auto’s dwars door de binnenlanden van de Verenigde Staten reizen. Aan normen en waarden hechten de beide vrienden weinig waarde. Gedurende deze avontuurlijke zoektocht naar vrijheid en zelfbevestiging worden zij onder anderen vergezeld door Carlo Marx (Tom Sturrigde) en Marylou (Kristen Stewart).

Geheel onervaren is Walter Salles niet. Nog voor The Motorcycle Diaries vestigde hij zijn naam al met de voor een Oscar genomineerde film Central do Brasil uit 1998. Niettemin staat hij onder grote druk met de verfilming van deze literaire klassieker. Niet alleen is het budget relatief groot voor een filmhuisproject, ook kent het boek uit 1957 nog steeds een groot aantal toegewijde fans. Dit komt vooral doordat een gehele generatie zich kon spiegelen aan het boek waarin de “Beat Generation” centraal stond. Deze naoorlogse generatie stond bekend als experimenteel qua muziek, seks en drugs. Daarnaast was het een generatie die op zoek was naar hun eigen plaats op de wereld en het verlangen om onbekende terreinen te verkennen.

Regisseur Walter Salles had de beschikking over een cast vol bekende namen, waarbij de hoofdrollen vertolkt zijn door de relatief onbekende Sam Riley (Control) en Garrett Hedlund (TRON: Legacy). Het is met name Hedlund die als de zeer charismatische Dean Moriarty de show steelt. Qua uitstraling doet hij op sommige momenten zelfs denken aan de legendarische James Dean. Een andere opvallende naam is Kristen Stewart (Twilight Saga) die op een zeer overtuigende wijze de rol van de zestienjarige Marylou speelt, al zal de meeste aandacht ongetwijfeld uitgaan naar enkele intense seksscènes. Bijrollen zijn er voor bijvoorbeeld Viggo Mortensen (The Lord of the Rings) en Amy Adams (The Fighter), waarbij Mortensen meer minuten in de film had verdiend. Sowieso is niet iedere bijrol even interessant, wat in feite ook geldt voor de verschillende subplots.

Hiermee wordt ook duidelijk waarom deze verfilming van Salles niet geheel geslaagd is. Het script blijkt uiteindelijk te herhalend in zijn opzet, waardoor de opgebouwde emotionele verbondenheid met de personages langzaam verdwijnt. Dit is zeer spijtig, aangezien de film in het eerste uur een perfecte opbouw kent. Hierin worden de stuk voor stuk fascinerende personages en hun boeiende gedachten, twijfels en experimenten met de nodige humor op een zeer levendige wijze met de kijker gedeeld. Verder valt vanaf het begin prachtige camerawerk van Eric Gautier (Into the Wild) op.

Het is overduidelijk dat het verfilmen van On the Road geen makkelijke opgave is geweest voor regisseur en schrijver Walter Salles. Uiteindelijk zijn niet alle reizen die de hoofdrolspelers in het boek gemaakt hebben even boeiend naar het witte doek vertaald. Niettemin bevat deze verfilming van het boek van Jack Kerouac een aantal prachtige scènes die ontroeren en zeer vermakelijk zijn. Daarnaast wordt bevestigd dat Kristen Stewart een prima actrice is en levert Garrett Hedlund als Dean Moriarty een bijna iconische prestatie af. Met andere woorden zijn er genoeg redenen om On the Road te zien in de bioscoop.