Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel

Wat is de overeenkomst tussen Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian De Palma, James Cameron, Joe Dante, John Landis en Ron Howard? Ze begonnen allemaal hun loopbaan bij de ongekroonde koning van de B-film Roger Corman. Over het leven van de eigenwijze regisseur en producer, van wie sinds de jaren vijftig gemiddeld negen films per jaar verschenen, is een prachtige documentaire verschenen met de titel Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel.

Cormans World 01

Roger William Corman wordt op 5 april 1926 geboren in Detroit, Michigan. Nadat hij zijn studie aan de Stanford universiteit heeft afgerond, gaat hij aan het werk in de postkamer van 20th Century Fox. Hier krijgt hij diverse scripts te lezen maar is niet onder de indruk van het aanbod. Een uitzondering is het scenario voor de film The Gun Fighter, waarbij Corman een aantal tips geeft. Als de film The Gunfighter met Gregory Peck in 1950 verschijnt, merkt Corman dat hij niet de erkenning krijgt die hij verdient en hij verlaat de studio.

Cormans World 04

Vanaf het midden van de jaren vijftig begint Corman met het produceren en regisseren van zijn eigen films. Wat vooral opvalt aan het werk van Corman is dat de films vaak met weinig tot geen budget worden gemaakt. Daarnaast werkt de eigenzinnige regisseur op een enorm tempo. Zo neemt hij in 1960, in twee dagen tijd, de klassieker The Little Shop of Horrors op. Sinds 1954 produceerde Corman zo'n 400 films en nam hij meer dan vijftig maal plaats op de regiestoel. Cormans bekendste werk omvat onder meer de Edgar Allen Poe-verfilmingen uit de jaren zestig, Death Race 2000 (met Sylvester Stallone), Boxcar Bertha (geregisseerd door Martin Scorsese) en meer recentelijk Death Race (2008), Sharktopus (2010) en Camel Spiders (2011). Roger Corman was zelf als acteur te zien in films als Body Bags, Silence Of The Lambs en Scream 3.

Cormans World 03

Corman had een neus voor talent. Zo werkte hij door de jaren met diverse regisseurs (Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Ron Howard, Peter Bogdanovich, Armondo Linus Acosta, Jonathan Demme, Donald G. Jackson, Gale Anne Hurd, Carl Colpaert, Joe Dante, James Cameron, John Sayles, Monte Hellman, Paul Bartel, George Armitage, Jonathan Kaplan, George Hickenlooper, Curtis Hanson, Jack Hill, Robert Towne, Michael Venzor en Timur Bekmambetov) en acteurs (Jack Nicholson, Peter Fonda, Charles Bronson, Bruce Dern, Michael McDonald, Dennis Hopper, Sylvester Stallone, Talia Shire, Sandra Bullock, Robert De Niro en David Carradine) die later wereldberoemd zouden gaan worden.

Cormans World 05

Regisseur Alex Stapleton maakte een zeer integer portret van het leven van een man die heerlijk zijn eigen gang ging in Hollywood, die zich niks aantrok van negatieve kritieken en die in kringen van cultfilmliefhebbers een hoge status heeft gekregen. In de documentaire zien we interviews met onder meer Robert De Niro, Pam Grier, Peter Fonda en vele anderen die met de grensverleggende regisseur hebben gewerkt. Daarnaast zien we beelden achter de schermen van Corman's Dinoshark uit 2010 met onder meer Eric Balfour (Milo Pressman in 24).

In Hollywood grapt men wel eens dat Corman de enige regisseur is, die een filmdeal maakt vanuit een telefooncel en in die telefooncel de film op kan nemen met het kleingeld uit het wisselgeldbakje als budget. Toch heeft de man meer sporen achtergelaten in Hollywood dan welke andere regisseur ooit. Ben je een liefhebber van de betere pulpfilms dan mag je deze documentaire eigenlijk niet missen.