Boek: Leonor Jonker - No Future Nu

Het was in januari 1977 dat Nederland voor het eerst kennismaakte met het fenomeen punk. The Sex Pistols traden twee dagen achtereen op in Paradiso in Amsterdam. Terwijl God Save The Queen door de voormalige hippiekerk galmde, werd punk in Nederland op de kaart gezet. Onlangs verscheen van Leonor Jonker het boek No Future Nu.

No Future Nu

Punk was meer dan muziek alleen. Punk was een levenshouding. Een oorlogsverklaring tegen de gevestigde orde. Eigenlijk niets nieuws onder de zon dus. Ook in de tijd van de vetkuiven, in het midden van de jaren vijftig, was er al sprake van rebellie onder de jeugd. Tijdens de jaren zestig zou dit alleen maar toe gaan nemen. Punk ontstond eigenlijk al in het begin van de zestiger jaren met de opkomst van de Fluxusbeweging. Fluxus was ontstaan in New York als tegengeluid van de elitaire kunstopvattingen. Fluxuskunstenaars hielden van theatrale opvoeringen met experimentele muziek, dans en voordrachten.

Een andere meer bekende beweging uit de jaren zestig was de Provobeweging. "Provo ziet zich voor de keus gesteld: desperaat verzet of lijdzame ondergang. Provo roept op tot verzet waar het kan. Provo ziet in dat het de uiteindelijke verliezer zal zijn, maar de kans deze maatschappij nog eenmaal hartgrondig te provoceren, wil het zich niet laten ontgaan", aldus de grondbeginselen van de Provobeweging. Duidelijk een instelling die we bij de punkers van het eerste uur ook terugvinden.

No Future Nu geeft een mooi overzicht van de muziek, de fanzines en affiches, de mode en de leefstijl door de jaren heen. Waar vroeger op simpele fotokopieerapparaten posters en flyers voor concerten werden gemaakt wordt vandaag de dag ook veel gebruikgemaakt van het wereldwijde web en de bijbehorende sociale media. Op een lekker leesbare wijze omschrijft Jonker onder meer over de oprichting van het legendarische muziekblad Koekrant, later ook wel Koeckrandt genoemd, de opkomst van de punkcultuur in de Amsterdamse kraakscene en andere gebeurtenissen die vooral voor degenen die deze tijd bewust mee hebben gemaakt een hoog oh ja-gehalte heeft.

Wat ook opvalt aan het boek is dat er alleen wordt geschreven over de punkbands uit de randstad. Uiteraard kun je geen volledig boek over een breed onderwerp als punk maken, maar het is jammer dat bands uit de rest van Nederland systematisch genegeerd worden. No Future Nu is toch een absolute aanrader voor eenieder die wel eens wat meer wil weten over de geschiedenis van de punkcultuur in Nederland voor een ouderwets zacht prijsje.