TV: Game of Thrones 2

Het eerste seizoen van Game of Thrones was kenmerkend voor veel dingen, maar één daarvan was dat Sean Beans Eddard Stark, die bij aanvang van de serie de hoofdfiguur leek te zijn, nog voor de seizoensfinale zijn hoofd verloor.

De dood van Stark is in de serie gebonden aan een machtswisseling in de Seven Kingdoms of Westeros; als rechterhand van de koning verklaarde hij dat de zoon van de kort daarvoor overleden vorst geen recht had op de IJzeren Troon. Als antwoord daarop liet diezelfde zoon hem, vanaf diezelfde troon, van het hoofd ontdoen.

Starks dood en de daaropvolgende strijd om de troon lijkt zich te vertalen naar de makers van de serie zelf: wie wordt, nu Bean de serie heeft verlaten, de nieuwe hoofdfiguur? Verbannen prinses Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) wellicht, aangezien zij in de finale ongeschonden uit de as van een brandstapel herrees, met drie nieuwgeboren draken. Zij meent erfgename te zijn van de IJzeren Troon, maar is verre van in staat de troon te grijpen. Als gevolg van haar vuurtrucje heeft ze een gevolg verzameld onder de Dothraki, maar ze lijkt niet in staat haar volk, of zichzelf, te onderhouden. Vermoeidheid en uitdroging zijn bij de start van het tweede seizoen haar grootste vijanden.

Game of Thrones 2: Daenerys Targaryen

Misschien is het Tyrion Lannister, de Dwerg. Acteur Peter Dinklage verkrijgt in dit seizoen de twijfelachtige eer de eerste te zijn die wordt genoemd in de openingscredits en inderdaad: zijn personage heeft de positie van rechterhand van de koning op zich genomen, dus dat lijkt terecht. Lannister barst van het zelfvertrouwen, trekt zich weinig aan van het jochie dat op de troon zit en laat zich gelden in de bijeenkomsten van de diverse machtsfiguren in hoofdstad King's Landing.

Maar wellicht wordt het uiteindelijk Stannis Baratheon (Stephen Dillane), de volgens Ned Stark rechtmatige erfgenaam van de troon. Gesteund door een mysterieuze priesteres (gespeeld door Carice van Houten) en met een eigen gevolg is hij op weg naar de hoofdstad om de troon op te eisen.

Wie het ook wordt, vanaf de eerste momenten van het tweede seizoen is duidelijk dat de serie geen moment op pauze drukt. De diverse plots en subplots worden aan de kijker ontvouwd, waarbij geen personage onbelicht blijft. Het leger van 'King in the North' en zoon van Ned, Robb Stark, is onderweg naar de hoofdstad als reactie op Neds dood. De Night's Watch is op zoek naar Benjen Stark ten noorden van de Muur. Daenerys probeert met haar Dothraki en haar draken te overleven. Stannis en zijn gevolg mengen zich in de strijd om de troon, en ga zo maar door.

Het is erg veel, waardoor de indruk kan ontstaan dat er misschien te veel aan de hand is om te volgen. Vooral de eerste aflevering vliegt voorbij door het hoge tempo, de vele verhaallijnen, maar vooral door de boeiende wijze waarop cast en crew het verhaal weten over te brengen. Verwacht in seizoen twee een uitbreiding van de prijzenkast, maar let intussen wel op wat er gezegd wordt.

Game of Thrones 2: Tyrion Lannister

Dat al snel de conclusie getrokken wordt dat er misschien wel vijf koningen zijn die menen te mogen plaatsnemen op de IJzeren Troon is niet verwonderlijk gezien het bronmateriaal. Zelfs zonder de boekenserie A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin gelezen te hebben is de titel van het tweede boek, A Clash of Kings, voldoende om duidelijk te maken dat het Spel om de Troon nog niet gespeeld is. En dat is maar goed ook; dit spel is een kijksport, en als in juni het seizoen alweer afgerond is zullen miljoenen kijkers uitzien naar deel drie.

Game of Thrones begint vanavond in de VS op HBO. Vanaf morgen is aflevering 1 beschikbaar via de On Demand-kanalen van HBO Nederland. Op 16 april, wanneer in Nederland het eerste seizoen is afgerond, begint HBO Nederland de serie in het reguliere schema uit te zenden, met de eerste twee afleveringen achter elkaar.