Boek: Amerikanen fietsen niet

Van Miami naar San Francisco, 8500 kilometer, tien staten, één land met amper fietsers. Dat zijn slechts een paar feitjes over de fietstocht die Gijs van Middelkoop samen met zijn vriendin Aimée maakte. De tocht ging met name door het zuiden van de Verenigde Staten waarbij ze zelfs vlak langs de grens met Mexico reden.

Toen Gijs het idee kreeg om de tocht te gaan maken was hij niet eens de eigenaar van een fiets. Hij rookte dertig sigaretten per dag en Aimée had het ook nog nooit over fietsen gehad. Dit en de hele verdere aanloop naar de tocht lezen we in het eerste hoofdstuk genaamd Wake-up call. Dit hoofdstuk zet ook meteen de toon voor de rest van het boek: een heerlijk weglezend reisverslag van een tocht per fiets door een land waar 99,9% van de bevolking je voor gek verklaart als je zegt dat je een verre tocht per fiets maakt.

Dat die bevolking regelmatig volkomen aan alle vooroordelen voldoet, is ook te lezen maar aan de andere kant blijken ze regelmatig zeer gul en behulpzaam te zijn. Een belangrijk punt in het boek is het overwinnen van de saaie en zeer winderige stukken in Texas en Nevada. Hierbij komen duidelijk de fysieke en mentale problemen aan bod.

Zoals gezegd is dit een fijn boek om te lezen. Sommige van de mensen die ze tegenkwamen kan je je goed voor de geest halen. Op sommige momenten had ik echt meteen een beeld in mijn hoofd van de persoon en als je wat verder doorleest lijkt dat precies te kloppen. Al met al dus een leuk boek om te lezen dat zelfs een behoorlijke kans krijgt om nog een keer uit de kast gehaald te worden. Ook de vele foto’s die toegevoegd zijn vormen zeker een aanvulling en zijn regelmatig adembenemend.