Attack the Block

De laatste jaren zijn aliens (samen met zombies) populair als het gaat om films. Na Battle: Los Angeles, Paul, Super 8 en Cowboys and Aliens is er ook plaats voor een minder bekende film. Deze alienfilm is Attack the Block, geregisseerd door debutant Joe Cornish. Joe was tevens medeverantwoordelijk voor het script van The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn.

Verpleegster in opleiding Sam (Jodie Whittaker, Venus) loopt alleen door de donkere straten van Zuid-Londen wanneer zij wordt overvallen door een jeugdbende. Ze wordt gered als er vlakbij een meteoor inslaat en vlucht weg. De bende wordt vervolgens aangevallen door een buitenaards wezen dat uit de lucht is gevallen. Ze doden het wezen en slepen het lijk naar het hoogste punt van de wijk, hun territorium. Maar dan blijkt dat het wezen niet alleen is gekomen...

De actie komt al snel op gang en je krijgt weinig tijd om kennis te maken met de jeugdbende. Maar dat hoeft ook eigenlijk niet, omdat de jongens crimineel zijn en er verder weinig te vertellen is. Al snel raken ze in gevecht met de buitenaardse wezens en dat levert leuke actiebeelden op. Ook de dialogen tussen de jongens zijn scherp en regelmatig komisch met het bijbehorende straattaal.

Het verhaal is goed genoeg om anderhalf uur interessant te blijven, maar het gaat vooral om de actie. Die is snel, goed en leuk om naar te kijken. Ook de perfecte muziek helpt daarbij om het tempo hoog te houden, onder andere de Britse band Basement Jaxx is verantwoordelijk voor de soundtrack. Tegen het einde aan wordt het helaas wat cliché en dat valt een beetje uit de toon bij de rest van de film.

De blu-rayversie is een prima uitgave geworden. De film zelf is van een uitstekende kwaliteit en vooral de muziek versterkt de actie. Helaas is er geen menu (en zijn er dus ook geen extra's) en zijn de voorafgaande trailers in een matige kwaliteit. Het gemis van extra's is een groot minpunt, aangezien er genoeg uit te leggen valt over bijvoorbeeld de wezens of de jeugdbende.

Attack the Block is een uitstekende film geworden voor tussendoor. Geen spectaculair verhaal of epische beelden, maar gewoon een keiharde actiefilm met interessante wezens. De actie is snel en hard en ook de bijrol van Nick Frost (Shaun of the Dead) is vermakelijk. Verwacht alleen geen film met veel special effects, die zijn er namelijk nauwelijks.