New Kids Nitro

Het slaat nergens op wat die gasten doen. Het slaat nergens op wat die gasten zeggen. Het slaat nergens op waarom die gasten zo doen. New Kids slaat helemaal nergens op. Maar toch zijn ze af en toe best grappig. Zijn ze dat ook in hun tweede bioscoopfilm?

Je moet geen hoogstaande cinema verwachten wanneer je lekker onderuitgezakt met een biertje in je hand deze film kijkt. Het willekeurige karakter van het verhaal in New Kids Nitro is slechts een bindmiddel om die gasten uit Maaskantje volslagen idiote dingen te laten doen. Wanneer ‘d'n Dave’ Robbies moeder beledigt, breekt de pleuris uit tussen beide dorpen. Tot zover past dit nog binnen de kleinburgerlijke setting. De oppervlakkigheid leent zich echter meer voor een korte video, waar het ooit allemaal mee begonnen is.

Totdat je ziet dat er een meteoriet inslaat. Zo'n groene, weet je wel. Een oude bekende doet verslag van de situatie, via het meest bespotte journaal van Nederland. Door de film heen krijg je constant updates over de voordelen en consequenties van de neergestorte ruimtetroep. De koe die aan de steen likte geeft opeens veel meer melk. Zo veel zelfs, dat de boer van de koe de melk gratis uitdeelt aan iedereen in Friesland. De keuzes voor SBS6 en Friesland zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen – beide zijn vaak ten prooi gevallen voor simpele doch vermakelijke grapjes.

Of het daarom meteen gezien kan worden als maatschappelijke referenties, is niet helemaal duidelijk. Het maakt de film er echter wel grappiger door als je denkt van wel. New Kids Turbo bevat nog een aantal verwijzingen naar de Nederlandse cultuur. Verwijzingen die niet door iedereen begrepen zullen worden. Maar daar hebben de makers maling aan. Het is immers een film gericht op de jeugd en de meeste jongeren kennen rappers als Kempi, die het niet kan verwerken, wel.

Hoewel het eerste en tweede gedeelte van het verhaal in eerste instantie niets met elkaar te maken heeft, komen beide delen toch samen. Richard wil namelijk zijn moeder zo snel mogelijk uit Maaskantje weghebben, zodat ‘d'n Dave’ haar niet te pakken krijgt. Richard stuurt haar richting Ameland, maar dan moet ze dus langs Friesland. En daar is het pas écht goed mis. Wanneer de sukkels uit Maaskantje daar achterkomen, gaan ze op pad om Richards ma te redden.

Op dat moment verandert de film in een overbodige zombieknaller. Heel Friesland is afgesloten met afzetlint, omdat ook daar de pleuris is uitgebroken. Alle Friezen, uiteraard stereotyperend gekleed in boerenkledij, zijn veranderd in zombies en aan de groep 'foute' hangjongeren de taak om alle rotzooi daar op te ruimen. Vanzelfsprekend zo overdreven en over-the-top mogelijk. Hier is goed te zien dat de producenten nagenoeg perfect weten hoe zij om moeten gaan met camerahoeken en de montage. Geen detail blijft onbelicht.

Maar hoe serieus je ook probeert uiteen te zetten of de nieuwe New Kids-film goed is; het lijkt allemaal gelul in de ruimte. Je houdt van ze of niet – dat is eigenlijk waar het op neerkomt. De film maakt lang niet zo’n impact als de eerste deed – die toch dankzij het kleinschalige dichter bij het bronmateriaal bleef. Ook het feit dat het zo ontzettend verhaalgedreven is doet Nitro weinig goeds, want in hun shorts waren ze altijd nog op hun best. En in deze film? Tja. Het is best grappig, maar niet beter dan we al gezien hebben.