Tower Heist

Ben Stiller en Eddy Murphy spelen in de komedie Tower Heist beginnende criminelen zonder echte ervaring. Samen met een groep vrienden en ex-collega's willen ze de rijkste man in een appartementencomplex beroven. Gaat het ze lukken? Maar bovenal: is het wel grappig?

Tower Heist gaat over een groepje vervangbare mannen die een roof plannen. Het doel is om twintig miljoen dollar te stelen uit de penthouse van een steenrijke oude vent. Hoe hij aan al dat geld gekomen is en waarom ze dat plannen, houden we voor ons. Want we willen niet de clou van het verhaal weggeven! Tower Heist is een prettig geschreven misdaadkomedie. Er gaat van alles mis, totdat het goed gaat. En weer mis. De film bevat scherpe en dubbelzinnige conversaties die geregeld voor een brede glimlach zorgen.

Samen met Ben Stiller vervult Eddy Murphy de hoofdrol. Het is alweer een tijdje geleden dat we Murphy zagen in de rol waarin hij het beste is. Murphy speelt in Tower Heist de drukke, onvolwassen en hysterische crimineel. Hij plakt bijna achter elke zin het woord 'bitch' en voor elk zelfstandig naamwoord gooit hij de woordcombinatie 'punk ass'. Heel de film lang beweegt en praat hij ontzettend snel, daarom valt hij nog meer op bij het groepje van saaie acteurs.

Want hoe je het wendt of keert: Ben Stiller, Matthew Broderick, Michael Peña en vooral Casey Affleck zijn bij lange na niet zo grappig. Ze hebben wel zo hun momenten en handjevol grappige opmerkingen, maar het moge duidelijk zijn dat Murphy de show steelt. De film zit verder tjokvol bekende acteurs en dat is goed te merken. Nergens kun je de spelers betrappen op verkeerde interpretaties of rare uitdrukkingen – de regisseur heeft de touwtjes strak in handen gehad.

Gelukkig is de film ook niet voorspelbaar. Natuurlijk kun je in grote lijnen invullen wat er gaat gebeuren. Maar sommige opmerkingen of handelingen komen compleet willekeurig voorbij, wat de film interessant houdt. In het midden van de film kakt het verhaal heel even in. Dat is echter zo snel voorbij, dat je dat niet eens zult merken.

Zoals gezegd: Murphy acteert in Tower Heist op z'n best. Hij acteerde zoals in de jaren tachtig, ook al heeft hij een magere hoofdrol. Zijn verschijning overschaduwt wel zijn tegenspelers, maar de komische situaties en de manier waarop er met regels wordt omgesprongen maken een hoop goed.